Hlavní obsah

Tělo bratislavského kata tajně zpopelnili

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tělo Ľubomíra Harmana, který 30. srpna postřílel v Bratislavě sedm lidí, ve čtvrtek tajně zpopelnili v bratislavském krematoriu. Jak informují slovenská média, jeho příbuzní u aktu nebyli a není ani jasné, kdy si převezmou urnu. Očekává se, že její uložení rovněž proběhne v utajení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotografie obětí a stopy kulky na zdi domu, kde došlo ke krveprolití.

Článek

Zpopelnění Harmanova těla serveru tvnoviny.sk potvrdil šéf pohřební služby Miloslav Hrád.

Pohřební služba odvezla Harmanovo tělo z Ústavu soudního lékařství na přání rodiny tajně, mimo pracovní dobu.

V pátek se koná v bratislavském krematoriu pohřeb čtyř obětí šíleného vraha. Tři oběti pohřbili ve středu. [celá zpráva]

Masový vrah hrdinou neonacistů

Internetové stránky neonacistických organizací vykreslují Harmana jako slušného člověka a zavražděnou rodinu, jako nepřizpůsobivou. „Rodina, která byla Harmanem popravena, byla velmi problémová, asociální a cikánská. Harman musel přirozeně nesnášet tuto cikánskou rodinu, policii, která si s nimi nedokázala poradit a stát, který ho do takovéto situace dostal,“ píše se v jednom z příspěvků.

Rasistické a protiromské reakce na neonacistických stránkách většinou neberou žádný ohled na to, že ze sedmi obětí šíleného střelce byl jen jeden Rom. „Kdyby Ľubomír Harman nestřílel také mimo hlavního terče, byl by mnoha lidmi oslavovaný jako hrdina,“ píše jedna stránka slovenských neonacistů.

„Teď je na nás, aby smrt Ľubomíra Harmana nebyla zbytečná,“ cituje týdeník Plus 7 dní jeden z neonacistických internetových portálů. V souvislosti s masovou vraždou v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves se na internetu objevují výzvy na „definitivní řešení cikánského problému“ a podobně.

Týdeník Plus 7 dní konstatuje, že je správné, když orgány tají místo i čas konání pohřbu. „Rozhodnutí pochovat ho v tajnosti je správné nejen z ohledu na bezpečnost rodiny, ale také proto, aby se jeho hrob nestal poutním místem našich vyholených spoluobčanů,“ konstatuje závěrem týdeník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám