Hlavní obsah

Tajga v ohni. Šamani přivolávají déšť

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přes tři miliony hektarů zasáhly mohutné požáry v sibiřské tajze, které trvají již zhruba tři týdny. V asijské části Ruska vzplály stovky ohnisek a další se podle úřadů rychle šíří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sibiřská tajga v ohniVideo: Reuters

 
Článek

Do hašení se na rozkaz prezidenta Vladimira Putina ve čtvrtek zapojili vojáci. Armáda vyslala do oblasti dvě desítky letadel a vrtulníků.

Nejhorší situace panuje podle ministerstva pro mimořádné situace v Jakutsku, v Krasnojarském kraji a v Irkutské oblasti, kde kouř pronikl už do více než 800 obcí. Šíří se i do sousedních států, Kazachstánu a Mongolska. Na některých místech byl vyhlášen stav nouze. Resort označil za jednu z příčin požárů liknavost regionálních úřadů.

Foto: Reuters

Letadlo hasí požár tajgy na Sibiři.

Hořet může až do února

„Situace na Sibiři a na Dálném východě se vyvíjí podle nepříznivého scénáře. Nebyla podniknuta dostatečná opatření k likvidaci ohnisek,“ citovala agentura TASS zástupce ministerstva Sergeje Abanina. Úředníci podle něj nereagovali včas na varování meteorologů a dalších expertů. Vliv má dlouhodobé horké počasí a sucho, přičemž deště nad hořícími lesy se neočekávají ani v dohledné době, upozornil.

Abanin dodal, že se do řešení situace musely nyní zapojit federální úřady. Varoval, že kvůli zanedbané situaci oheň může v kritických lokalitách vydržet až do února příštího roku.

Experti zároveň upozorňují, že podle ruského zákona z roku 2015 se požáry nemusejí hasit, pokud neohrožují obce a důležité průmyslové objekty a pokud výdaje na likvidace živlu převyšují předpokládané škody. Regionální správa tak podle médií raději šetří finanční prostředky pro jiné účely.

Trump znepokojen

Pomoc nabídl při telefonátu se šéfem Kremlu prezident USA Donald Trump. Podle agentury Interfax vyjádřil „znepokojení rozsahem lesních požárů, které způsobují Sibiři utrpení“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek zachycující jedno z ohnisek rozsáhlého požáru na Sibiři

Putin za nabídku poděkoval a řekl, že ji Rusko využije, „pokud to bude nezbytné“. Svému protějšku vysvětlil, že na Sibiři již byla podniknuta potřebná opatření včetně nasazení letecké techniky pro boj s živlem. Trumpův návrh zároveň ocenil jako náznak „budoucího plnohodnotného obnovení vztahů mezi Ruskem a USA“.

Uhašeno jen 30 ohnisek
Na hašení se podílí 2,7 tisíce lidí
Nasazeno je asi 400 pozemních technických prostředků a 30 ve vzduchu
Za posledních 24 hodin se podařilo uhasit asi 30 ohnisek ze zhruba 500
Do Krasnojarsku dorazil první vojenský letoun Il-76 s více než 40 tunami vody
Celkem má být nasazeno deset těchto strojů a také desítka vojenských vrtulníků

Premiér Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek při cestě na Dálný východ vyzval prokuraturu a další úřady činné v trestním řízení, aby prověřily, zda požáry nejsou důsledkem úmyslného žhářství. Důvodem mohly být podle něj snahy „utajit nezákonné kácení“.

Medvěděv připomněl desítky obětí v roce 2010, kdy se situace vymkla kontrole. Slíbil také peníze ze svého rezervního fondu.

Vyšetřování začalo

Příčinou požárů se zabývá i Vyšetřovací výbor (ruská obdoba FBI). Šéf úřadu Alexandr Bastrykin vyslal do postižených regionů vyšetřovatele, kteří mají mimo jiné zjistit, proč nebyla podniknuta preventivní opatření.

Agentura TASS zároveň informovala, že do boje s ohněm se zapojili i šamani, mezi nimiž jsou příslušníci komunity Něnců, Dolganů, Marijců, Jakutů a dalších původních obyvatel Sibiře. „Uskutečňují obřady zaměřené na přivolávání deště, který má uhasit lesní požáry,“ citovala etnografa Timofeje Moldanova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám