Hlavní obsah

Sýrie je bezpečná, rozhodlo Dánsko a začalo vracet migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko začalo uplatňovat v praxi zákon, který byl v zemi schválen v červnu 2019. Stanovuje, že Sýrie je bezpečná země, proto se mohou do země vracet běženci, kteří získali v severské zemi ochranu, píše server Berlingske.dk

Foto: Borja Suarez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2019 se do Sýrie z okolních oblastí vrátilo téměř 100 tisíc uprchlíků. Jejich krajané, jimž byla v Evropě poskytnuta ochrana, se samozřejmě musí vrátit domů, pokud to podmínky v Sýrii umožňují,“ uvedl dánský ministr pro imigraci Mattias Tesfaye. Z Dánska se rozhodla v roce 2019 pro dobrovolný návrat zpět do Sýrie asi stovka lidí, což byl jen zlomek z počtu všech běženců.

Imigrační úřady proto, navzdory nesouhlasu ochránců lidských práv, začaly zákon o bezpečné Sýrii uplatňovat v praxi. Vloni bylo 170 Syřanům odňato nebo odmítnuto prodloužení jejich povolení k pobytu v Dánsku. Stejný proces bude pokračovat i v letošním roce.

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Koronavirus

Lidé, kterým bylo odebráno povolení k pobytu, budou moci využít repatriační režim, pokud požádají o podporu před vypršením lhůty pro odjezd. Od dánského státu dostanou zhruba 20 tisíc dánských korun (kolem 70 tisíc korun) na cestu domů a k opětovnému usazení se ve své zemi.

Dánská rada pro uprchlíky však tvrdí, že civilní obyvatelstvo v Sýrii je „nadále vystavováno svévolným a závažným útokům ze strany ozbrojených povstalců, teroristických skupin nebo syrských úřadů“. „Úřady netolerují kritiky ani lidi, kteří sympatizují s opozicí, a podnikají proti nim i jejich rodinným příslušníkům tvrdé zákroky,“ píše se v prohlášení rady.

Kypr se stal novou branou migrantů do Evropy

Evropa

Ochránci lidských práv také upozorňují, že část vrácených uprchlíků čekají výslechy a některé mučení.

„To, že skončily boje, rozhodně nedělá ze Sýrie bezpečné místo pro návrat uprchlíků,“ tvrdí lidskoprávní organizace. Současně se obávají, že tento krok bude inspirovat další země.

Reklama

Výběr článků

Načítám