Hlavní obsah

„Svoboda v hidžábu“ si vysloužila kritiku. Rada Evropy kampaň stáhla

Rada Evropy po tvrdé kritice ze strany Francie stáhla ze sociální sítě Twitter svou kampaň na podporu rozmanitosti, zobrazující ženy v hidžábu, šátku zakrývajícím většinu hlavy s výjimkou obličeje, který je charakteristický pro islám. Kritikům vadí zejména slogan kampaně „svobodu v hidžábu“.

Foto: Rada Evropy/Twitter, Novinky

Obrázek z kampaně, která vyvolala pobouření.

Článek

Podle Rady Evropy bylo cílem projektu podporovat rozmanitost a integraci a bojovat proti nesnášenlivosti, uvedla agentura DPA. Podle Francie ale kampaň odporovala principu svobody přesvědčení. Na obrázcích, které byly ještě ve středu dopoledne dostupné na sítích, byly koláže žen v šátku a nezahalených žen, ilustrace vždy zobrazovaly polovinu obličeje z každé varianty. Slogan zněl „svoboda v hidžábu“, doplněný byl o text: „Jak by byl svět nudný, kdyby byli všichni stejní? Oslavujme rozmanitost, respektujme hidžáb.“

Hidžáb je ve Francii třaskavým tématem

Kampaň se na sítích objevila ve čtvrtek a zpočátku nevzbudila velký ohlas, píše AFP. Vášnivou diskusi ovšem rozpoutala ve Francii, kde je nošení šátku již zhruba 30 let velmi citlivým tématem. Ve Francii je navíc v plném proudu kampaň před dubnovými prezidentskými volbami, kde k hlavním tématům patří identita, islám a migrace.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích.

„Podporovat nošení šátku jako součást vyjádření identity – tato pozice je diametrálně odlišná od pozice svobody přesvědčení, kterou Francie hájí na všech mezinárodních fórech. Vyjádřili jsme svůj nesouhlas, tato kampaň byla stažena,“ napsala na Twitteru francouzská náměstkyně ministra školství Sarah El Haïryová. „Samozřejmě že hájíme svobodu přesvědčení, sekularismus, náboženskou svobodu, ale toto video to neobhajuje; toto video obhajuje hidžáb jako prvek identity,“ sdělila El Haïryová stanici LCI.

Šéf Macronovy strany vynadal vlastní kandidátce za fotku v hidžábu

Zahraniční

Od kampaně se prostřednictvím svého mluvčího Gabriela Attala distancovala i francouzská vláda. Francie je podle Attala jediná země, která vyzvala Radu ke stažení kampaně, a „francouzská vláda o kampani nebyla (předem) informována (...) a samozřejmě s ní nesouhlasí“.

Rada Evropy zkusí najít vhodnější propagaci

Rada Evropy po výtkách Paříže kampaň stáhla a uvedla, že bude hledat vhodnější způsob prezentace projektu na podporu rozmanitosti, jehož součástí koláže a videa byly. Na projektu Rada Evropy spolupracuje s Evropskou komisí, píše AFP.

Starostka Paříže vyzve Macrona v boji o Elysejský palác

Zahraniční

Evropská unie financovala projekt proti nenávistným projevům částkou 340 000 eur (8,7 milionu korun), sdělil agentuře DPA mluvčí Evropské komise. Než budete soudit celý projekt, musíte se podívat na všechny jeho části, dodal mluvčí.

Rada Evropy se sídlem ve francouzském Štrasburku je spolu s Evropským soudem pro lidská práva odpovědná za ochranu lidských práv ve 47 členských státech. Ani jedna z institucí není orgánem Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám