Hlavní obsah

Švédsko hlásí rekordní počet vražd. Do boje s gangy chce zapojit armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský premiér si předvolal šéfa armády, aby vojáci pomohli řešit situaci s vraždícími gangy. V pátek budou oba spolu s velitelem policie probírat možnost zapojení vojáků. Švédsko čelí nebývalé vlně kriminality, v září bylo zavražděno 12 lidí, což je rekord.

Foto: TT News Agency, Reuters

Švédská policie na místě výbuchu ve Storvretě nedaleko Uppsaly

Článek

„Půjdeme po ganzích a porazíme je,“ slíbil premiér Ulf Kristersson v televizním vystoupení podle stanice BBC.

Šéf armády Micael Byden potvrdil listu Dagens Nyheter, že armáda je připravena pomáhat asistovat policii. Zatím není jasné, jakým způsobem, ale z předchozích rozhovorů se zdá, že by vojáci mohli převzít některé úkoly policie a ta by se více soustředila na boje ze zločinci.

Zákony na to nestačí

Premiér chce dát policii větší možnosti bojovat s organizovaným zločinem. Plánuje se změna trestního zákoníku: „Švédské zákony nejsou navržené na války gangů a dětské vojáky,“ uvedl předseda vlády.

Vytáhli na sebe nože. Ve Švédsku se pobodali členové dětských gangů

Zahraniční

V září byl zabit rekordní počet 12 lidí, což je nejvíce od zřízení statistky v roce 2019, uvedl list Dagens Nyheter. Kristersson řekl v televizi: „Švédsko se s něčím takovým ještě nikdy nepotkalo a žádná jiná evropská země nic takového neviděla.“ Obává se, že se stále častěji budou oběťmi vlny násilí stávat děti a nevinné osoby.

Tři vraždy za noc

Ve Fullerö asi 80 km severně od Stockholmu zabila v noci na středu exploze ženu, která bydlela vedle osoby spojené s organizovaným zločinem. Podle ministra šla spát „večer jako obvykle, ale nikdy už nevstala“.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT, ČTK/AP

Švédská policie v Jordbro, kde byl jeden člověk zastřelen a další zraněn

Několik hodin předtím byl zastřelen v Jordbro jižně od hlavního města dvacetiletý muž a v 19 hodin byl na sportovišti v hlavním městě zastřelen 18letý rapper, napsal web Public Radio s odvoláním na AP.

Už v roce 2021 uvedla vládní zpráva, že čtyři lidé z milionu umírají ročně při střelbách, přičemž evropský průměr je 1,6 osoby na milion.

Vraždy souvisejí s gangsterskou sítí Foxtrot, která se rozdělila na dvě frakce, jež mezi sebou bojují. Gangy si často najímají na vraždy teenagery ze znevýhodněných skupin, zejména děti imigrantů.

MZV varuje Čechy před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám