Hlavní obsah

Švédové s úspěchem bombardovali požár z gripenu

Stockholm
Aktualizováno

Netradiční způsob boje s rozsáhlými požáry uplatnilo švédské letectvo. Protože se požár blížil ke střelnici Älvdalen, kde se nachází i nevybuchlá munice a hasiči se tam kvůli složitému terénu nemohli dostat, shodil 25. července bojový letoun JAS 39C Gripen na požár laserem naváděnou bombu GBU-12, uvedl server The Aviaionist.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gripen shodil na lesní požáry ve Švédsku bombuVideo: Reuters

 
Článek

Gripen bombu o hmotnosti 225 kg odhodil z výšky 3000 metrů, když letěl rychlostí 500 km/ hodinu. Velitel záchranných prací Johan Szymanski na základě předběžných analýz uvedl, že bombardování mělo „velmi dobrý efekt“, protože bomba oheň uhasila.

Její exploze měla vliv i na další požáry ve vzdálenostech 50, 100 a 150 metrů, dodal. „Uhasili jsme požáry do vzdálenosti 100 metrů. Viděli jsme, že vzdálenější požáry nebyly ovlivněny, jejich síla nevzrostla,” prohlásil pro televizi SVT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: S lesními požáry ve Švédsku bojují i stíhačkyVideo: Reuters

Na první dojem působí metoda možná kontraproduktivně, protože bomba také vyvolává žár, jenomže ten také spotřebovává kyslík, který by jinak přispěl k šíření požáru.

Metodu lze ale samozřejmě použít jen omezeně, v Älvdalenu to bylo možné, protože jde o střelnici.

Ve švédských oblastech Gävleborg, Jämtland a Dalarna nadále hoří několik lesů. Důvodem jsou nezvykle vysoké teploty blížící se 35 stupňům, zatímco běžně bývá v zemi v červenci kolem 23 stupňů.

Švédsko nemá dostatečné kapacity pro hašení tak rozsáhlých požárů, proto do země přijeli pomoci hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie. Italové nasadili vodní bombardér Canadair CL-215.

Reklama

Výběr článků

Načítám