Hlavní obsah

Švédové dostanou návod, co mají dělat, když přijde válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko chce po více než třiceti letech vydat aktualizovanou verzi příručky s názvem Přijde-li válka, kterou svým občanům rozdávalo od druhé světové války do počátku 90. let. Brožurka se do téměř pěti miliónů švédských domácností dostane v souvislosti s obavami Stockholmu ze zhoršující se bezpečnostní situace v oblasti Baltského moře, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Švédsko uspořádalo v roce 2017 velké manévry, největší za posledních 23 let.

Článek

Nové vydání příručky se bude jmenovat Přijde-li krize nebo válka a obyvatelé skandinávského království by ji do schránek měli podle zástupkyně švédské civilní obrany Christiny Anderssonové dostat nejpozději v červnu.

Brožurka bude obsahovat praktické rady pro případ vypuknutí bezpečnostní krize včetně teroristického či hackerského útoku, pandemie nebo přírodní katastrofy. Stejně jako v minulosti bude obsahovat i doporučení pro případ, že by se Švédsko stalo obětí agrese jiného státu.

„Dříve se brožurka soustředila jen na válku. Dnešní společnost je zcela jiná. Ohrožení je nyní mnohem více komplexní," vysvětlila Anderssonová důvod změn.

Brožurku neutrální Švédsko svým občanům poprvé rozdávalo v době druhé světové války a naposledy ji vytisklo v 80. letech v době takzvané studené války. Jako zbytečnou ji přestalo distribuovat v roce 1991. Rozhodnutí vlády vytisknout nyní její aktualizovanou verzi padlo podle Anderssonové kvůli "současné bezpečnostní situaci" v oblasti Baltského moře.

Řada států hraničících s Ruskem v poslední době stále častěji vyjadřuje obavy z rostoucí vojenské aktivity Moskvy. Švédsko loni uspořádalo manévry, které byly největší za posledních 23 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám