Hlavní obsah

Švédka se před odletem odmítala posadit, odložila tím deportaci běžence

Dvaadvacetiletá švédská studentka Elin Erssonová se postavila proti deportaci odmítnutého afghánského žadatele o azyl. Letadlu na göteborském letišti Landvetter, v němž se muž nacházel, bránila v odletu tím, že se odmítala posadit. Muže nakonec z letadla vyvedli, podle deníku Daily Mail však bude deportován jiným letem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Erssonová, která dění v letadle natáčela na mobilní telefon, svým postojem rozčílila řadu cestujících. Tím, že si odmítala sednout, totiž bránila v odletu.

Na videu vysvětluje, že se na palubě nachází afghánský žadatel o azyl, který má být po příletu do Turecka deportován zpět do své rodné země, „kde bude s největší pravděpodobností zabit”.

Jeden z naštvaných pasažérů se jí dokonce pokusil mobilní telefon sebrat, což Erssonová komentovala slovy: „Co je důležitější, váš čas, nebo lidský život?“

Ze záběrů je rovněž patrné, že ji letecký personál neustále žádal, aby se posadila. To však žena striktně odmítala. „Jediné, co chci, je zabránit deportaci. Potom budu dodržovat pravidla,“ vysvětluje ve videu.

„To, co dělám, je naprosto legální a nedopouštím se žádného trestného činu,“ dodává.

Společnost Swedavia, která letiště provozuje, potvrdila, že Afghánec i Erssonová nakonec letadlo opustili. Švédské úřady však uvedly, že muž bude i přesto deportován jiným letadlem. Erssonové prý navíc za nedodržení policejních příkazů hrozí odnětí svobody až na šest měsíců.

Řada uživatelů sociálních sítí, na nichž její video zhlédlo už přes dva milióny lidí, její čin vyzdvihuje. „Děkuji za tvůj postoj, kuráž, soucit a naději,“ napsal jeden z nich. „Takhle vypadá pravý superhrdina,“ přidává se další.

Reklama

Výběr článků

Načítám