Hlavní obsah

Sulík nevyboxoval v Bruselu výjimku. Teď to schytává

Bratislava

Vládní poslanec György Gyimesi (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) vyzval ministra hospodářství Richarda Sulíka (Svoboda a solidarita, SaS) k odchodu z funkce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Richard Sulík (u pultu)

Článek

„Sulík je líný diletant, který poškodil Slovensko a na ministerstvu nemá co dělat,“ řekl.

Poslanec nařkl Sulíka, že nedokázal v Bruselu vybojovat pro Slovensko dostatečnou výjimku na embargo na ruskou ropu. Podle Gyimesiho to může způsobit nedostatek pohonných hmot na Slovensku a další zvyšování cen. „Pokud nezasáhneme, rafinerie Slovnaft možná zcela skončí, nebo budeme tankovat za 2,3 eura (57 korun – pozn. redakce) za litr,“ dodal poslanec.

Slovnaft: Nové sankce ohrozí zásobování střední Evropy včetně Česka

Ekonomika

Slovnaft v potížích

Podle Gyimesiho ještě nikdo nepoškodil Slováky jedním rozhodnutím tak jako Sulík.

Resort hospodářství přiznal, že embargo na dovoz ruské ropy uvalené v rámci šestého balíčku sankcí vůči Ruské federaci bude mít nejhorší dopad právě na Slovensko. „Poslanec Gyimesi problematice nerozumí. Pokud kritizuje Sulíka a vyzývá ho k odstoupení, měl by si nastudovat fakta. Embargo odsouhlasil na summitu premiér Eduard Heger (OLaNO), takže v konečném důsledku Gyimesi kritizuje samotného premiéra,“ reagovala strana SaS.

Ve hře je také ropovod Adria
Bratislavská rafinerie Slovnaft, součást maďarské skupiny MOL, ročně zpracuje kolem 5,5 milionu tun ropy.
Dostává surovinu především z Ruska.
Slovnaft však může dovážet ropu nejen tradiční cestou ropovodem Družba. Může využít ropovod Adria, který do země vede z Chorvatska přes Maďarsko.

Sulíka však kritizovalo rovněž vládní hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. „Sulík jako ministr hospodářství nedomluvil dostatečně vhodné podmínky dovozu ruské ropy. Pro Slovensko to bude mít fatální důsledky a pohonné hmoty budou dražší,“ uvedlo.

Na základě šestého balíčku protiruských sankcí může rafinerie Slovnaft po 18 měsících využít ruskou ropu dodávanou přes ropovod Družba už pouze k výrobě na domácí trh. Jenže rafinerie Slovnaft dvě třetiny produkce vyváží (včetně Česka) a tvrdí, že v důsledku sankcí nedokáže zaručit zásobování střední Evropy.

„Rafinerie nemůže zpracovávat výrazně menší množství ropy. Snížením kapacity Slovnaftu nebude možné zásobovat ani slovenský trh,“ upozornil mluvčí podniku Anton Molnár.

Reklama

Výběr článků

Načítám