Hlavní obsah

Súdánský prezident může být stíhán i kvůli genocidě

– Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu ve středu dospěl ve středu k závěru, že súdánský prezident Umar Bášir může být obviněn i z genocidy, uvedla BBC. Zvrátil předchozí rozhodnutí, že důkazy o genocidě byly nedostatečné. Súdán označil rozhodnutí za politicky motivované, vzbouřenci v Dárfúru je naopak přivítali.

Foto: Irada Humbatova , Reuters

Súdánský prezident Umar Bášir při nedělní návštěvě Addis Abeby, kde se účastnil zasedání africké unie.

Článek

Podle žalobců se Báširova vláda pokoušela vyhladit tři etnické skupiny - Fuiry, Masality a Zagawy. Soud nyní musí rozhodnout, zda Bášira z genocidy skutečně obžaluje.

Soudce Erkki Kourola uvedl, že kvalita důkazů byla vyšší, než bylo požadováno pro vydání zatykače. Podle něj fakt, že v zatykači na Bášira nebyla zmíněna genocida, byl omyl.

Loni v březnu Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra na základě toho, že byl v červenci 2007 obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v provincii Dárfúr.

Bylo to poprvé, kdy byla obviněna z válečných zločinů hlava státu ve funkci. Totéž platí i o genocidě.

Bášir však před soudem zatím nestanul, i když od vydání zatykače navštívil několik afrických a arabských zemí. Nyní je na návštěvě Kataru. Arabští vůdci jej podporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám