Hlavní obsah

Studenti v Budapešti okupují univerzitu, protestují proti nové správní radě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Studenti budapešťské Univerzity divadelních a filmových umění (SZFE) okupují budovu školy na protest proti nové správní radě. Začátkem týdne se konal protest proti jmenování nové správní rady, po akci skupina studentů zablokovala budovu univerzity a protestující studenti spí uvnitř budovy ve stanech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti okupují univerzitu v BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

Na protest proti jmenování nové správní rady odstoupilo celé vedení univerzity a akademický senát SZFE vydal prohlášení, v němž upozorňuje, že po reformách byl zbaven dosavadního práva rozhodovat o rozpočtových, organizačních a personálních otázkách.

Vládní mluvčí poslal maďarské politiky do karantény

Koronavirus

V čele nově jmenované správní rady stojí režisér Attila Vidnyánszky, který má blízko k vládní straně FIDESZ Viktora Orbána. Studenti SZFE se obávají, že vládní strana chce ovládnout vedení univerzity. „Nová správní rada může ohrozit nezávislost instituce,“ uvedli studenti ve svém prohlášení.

Provládní novináři dlouhodobě upozorňují na údajnou dominanci liberálů a stoupenců levice v maďarském umění. Vládní strana FIDESZ se netají názorem, že kultura by se měla posunout blíž ke konzervativním hodnotám.

Foto: blikk.hu

Studenti v Budapešti okupují Univerzitu divadelních a filmových umění

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám