Hlavní obsah

Stovky falešných hrozeb bombou na Ukrajině. Tajné služby viní Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská tajná služba obvinila Rusko, že stojí za stovkami falešných hrozeb bombovými útoky po celé Ukrajině. V pátek o tom informovala ukrajinská agentura Unian.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská armáda cvičí přímo v hlavním městě Kyjevu. Ilustrační foto

Článek

SBU v loňském roce zaregistrovala přes 1100 vědomě nepravdivých anonymních oznámení o hrozícím bombovém útoku a od letoška jich vede v patrnosti již přes 300. Ani jedno z těchto oznámení se zatím nepotvrdilo.

„Ruské tajné služby používají falešné bombové útoky na objekty sociální sféry a infrastrukturu jako jeden z prostředků hybridní války, aby zvýšily tlak na Ukrajinu,” uvedla SBU.

„Cíl agresorské země je zřejmý – vytvořit podmínky dalšího tlaku na Ukrajinu, zasívat ve společnosti strach a paniku,” doplnila ukrajinská tajná služba.

Jednání diplomacie Ruska a USA ve vyhrocené atmosféře

Evropa

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba tento týden obvinil Rusko, že se soustřeďováním vojsk u Ukrajiny snaží šířit v ukrajinské společnosti paniku, a tím destabilizovat její finanční systém i celou její ekonomiku. Učinil tak po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem, který řekl, že Rusko může na Ukrajinu v brzké době zaútočit.

Kyjev o víkendu obvinil Rusko také z kybernetického útoku na vládní weby z minulého týdne. Náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Serhij Demedjuk sdělil, že útok pravděpodobně provedla skupina napojená na běloruskou tajnou službu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení pro stanici CNN popřel, že by Rusko mělo co do činění s problémy ukrajinských vládních webů.

Biden nemile překvapil Ukrajinu. Rozlišuje mezi velkou a menší ruskou invazí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám