Hlavní obsah

Stovky Britů žádají o kyperské občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V uplynulém týdnu požádaly o udělení kyperského občanství stovky Britů, kteří mají předky pocházející z ostrovního státu ve východním Středomoří. Od minulého pátku, kdy byly zveřejněny výsledky referenda o brexitu, přijímá příslušný kyperský úřad denně až 300 žádostí, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Žádají dokonce Kypřané čtvrté generace," uvedl v kyperské televizi předseda spolku Kypřanů žijících v Británii Andreas Papaeuripidis. Mnoho z nich je přitom podle něj už dávno "poangličtěných".

Zvýšený zájem Britů o občanství v uplynulých dnech zaznamenala řada zemí Evropské unie, především Irsko, Belgie, Španělsko, ale například i Švédsko. Zájemci totiž chtějí mít po odchodu Británie z Evropské unie nejen britský, ale i unijní pas, který jim umožní volně cestovat napříč Evropou.

Kypr byl do roku 1960 britskou kolonií. Od roku 2004 je země součástí Evropské unie a od roku 2008 platí společnou evropskou měnou.

V Británii žijí tisíce lidí s kyperskými předky. Podle zákonů středomořského  ostrovního státu mohou občanství dostat mimo jiné ti cizinci, jejichž jeden rodič nebo prarodič pocházel z ostrova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám