Hlavní obsah

Stovkám lidí ve Francii lékaři voperovali neschválené endoprotézy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští chirurgové voperovali 650 lidem kyčelní kloubní náhrady, které nemají certifikát o tom, že splňují evropské normy. Informovaly o tom ve čtvrtek francouzské úřady, napsala agentura AFP. Šéf dotyčné firmy pochybení přiznal, ale tvrdí, že jde jen o mírně upravený předchozí produkt, který certifikát má.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Ceraver, která vyrábí náhrady kloubů.

Článek

Zdravotní činitelé uvedli, že není důvod věřit tomu, že by necertifikované náhrady představovaly nějaké zdravotní riziko. Přesto vyzvali chirurgy, kteří je voperovali, aby pacientům udělali další prohlídky včetně rentgenových snímků.

Zároveň zahájili vyšetřování výrobce náhrad, firmy Ceraver, u níž bylo zabaveno zhruba 1000 umělých kyčelních kloubů, uvedla francouzská státní agentura pro bezpečnost léků ANSM. Ta rovněž prověřuje tvrzení, že čtyři nově vyvíjené kovové hřeby Ceraver, které nebyly oficiálně schváleny, byly implantovány čtyřem pacientům, aniž by byli vyrozuměni o tom, že jsou vlastně součástí experimentu.

Ceraver je druhým největším francouzským výrobcem kloubních náhrad a ročně produkuje zhruba 3000 umělých kloubů pro kotníky, kyčle, kolena a ramena. Necertifikované kyčelní klouby byly prodány zhruba 60 francouzským nemocnicím; žádný z nich nebyl vyvezen a dosud se neobjevily žádné zprávy, že by s nimi byly nějaké problémy, řekl náměstek ředitele ANSM François Hébert.

Skandály s endoprotézami a implantáty

Skandál se objevil poté, co se ukázalo, že v Británii i v dalších zemích se dávaly lidem endoprotézy kyčlí ASR od firmy DePuy, z nichž se uvolňovaly kousky kovu, i tři roky poté, co lékaři upozornili na potíže s těmito náhradami kyčelních kloubů. [celá zpráva]

Případ byl zveřejněn v době, kdy byl zahájen proces s představiteli firmy PIP, která vyráběla neschválené prsní implantáty vyplněné průmyslovým silikonem. Od roku 1992 do roku 2010 se jich prodalo na 300 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám