Hlavní obsah

Stoltenberg: 18 z 31 členů NATO letos vydá na obranu dvě procenta HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve středu uvedl, že 18 z 31 členských zemích NATO je připraveno splnit cíl výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu v roce 2024. S odkazem na agenturu AFP o tom informuje americký týdeník Barron's.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg to řekl den před plánovaným jednáním ministrů obrany NATO, ke kterému dojde v Bruselu.

„Jde o další rekordní číslo a šestinásobný nárust oproti roku 2014, kdy tento cíl splnili pouze tři spojenci,“ řekl podle amerického týdeníku novinářům na tiskovém brífinku. Neuvedl však, jaké konkrétní země cíl splní a jaké zatím ne.

List The Financial Times (FT) připomněl, že ještě v roce 2016 splnilo tento cíl jen pět členských zemí. Uvedl také, že členské státy NATO výrazně zvýšily své výdaje na obranu po plnohodnotné a nevyprovokované ruské invazi na Ukrajinu. Uvádí však také, že výdaje vzrostly i za dob exprezidenta Donalda Trumpa, který za nízké výdaje na obranu kritizoval evropské spojence. Trump USA vedl v letech 2017-2021.

Například Polsko dnes na obranu vydává 3,9 procenta HDP, čímž předstihlo i samotné Spojené státy, které vydávají tři procenta. Některé země ale stále zaostávají a takové Španělsko vydává jen něco málo přes jedno procento.

Závazek by letos měla splnit i Česká republika, na tuto úroveň dlouhodobě nedosahovala. Rozpočet na loňský rok počítal s výdaji na obranu ve výši 1,5 procenta HDP, letos by podle plánů ministerstva obrany měl poprvé po letech dosáhnout dvou procent HDP.

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám