Hlavní obsah

Stín volyňského masakru zalehl Lodž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodž

V Lodži, v širším centru téměř 700tisícového polského města, se na čelní stěně soukromého obchodu objevily čtyři velké, přibližně tři metry vysoké portréty polského básníka, kněze, mladé ženy a malého dítěte zavražděných ukrajinskými nacionalisty během volyňského masakru polských civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Mezi běženci v Lodži jsou i děti a pracovnice z dětského domova ve městě Kovel ve Volyňské oblasti.

Článek

V Lodži, kde našlo dočasnou střechu nad hlavou asi 40 tisíc ukrajinských uprchlíků, panuje napjatá situace, informovala Gazeta Wyborcza. Mnozí obyvatelé považují umístění portrétů prolévajících krvavé slzy za zbytečnou provokaci. Tvrdí, že jde o nemorální a neetický čin, o štvaní proti běžencům, kteří se do Lodže uchýlili před válečnými hrůzami ve své vlasti. Žádají vedení města, aby „nechalo urychleně odstranit portréty z průčelí budovy, protože ani bolestné aspekty společné historie nepatří na fasády domů“.

Kadyrov chce zaútočit na Polsko

Válka na Ukrajině

Majitel budovy Dariusz Zieba, který zde má také obchod, trvá na tom, že „nejde o provokaci, ale o připomínku desítek tisíc Poláků zavražděných neonacisty z banderovské UPA“, a nic nehodlá v žádném případě odstranit.

Dodává, že s celou rodinou pomáhají uprchlíkům každý den, jak jen mohou. A také to, že jedna věc je památka desetitisíců zavražděných krajanů a druhá pomoc Ukrajincům v nouzi, což nelze slučovat.

Co říkají historici
Polští historici považují volyňský masakr za etnopolitický konflikt, během něhož ukrajinští nacionalisté zmasakrovali 80 až 100 tisíc Poláků.
Podle historických pramenů chtěli „vyčistit“ území Volyně od polského obyvatelstva.
Masakr na Volyni vyvrcholil 11. července 1943 tzv. krvavou nedělí, kdy banderovci zaútočili na 150 polských vesnic a povraždili přes 10 tisíc lidí.
Ukrajinští historici zase uvádějí, že polská Zemská armáda napadla ukrajinské vesnice a zabila přes 20 tisíc Ukrajinců.

Ke vzniklé kontroverzi se vyjádřil také Wojciech Marciniak, historik z Lodžské univerzity, který se dlouhodobě zabývá druhou světovou válkou.

„Na Volyni nepochybně došlo k hroznému masakru, za který však Ukrajinci na útěku nenesou odpovědnost. Volyňská tragédie, která se odehrála v tehdejším jihovýchodním Polsku, je strašnou skutečností, která nesmí být zapomenuta, ale v žádném případě nesmí být využívána k vyvolávání hysterie a politických sporů.“

Polsko se spojí s Ukrajinou, a ta zmizí, napsal Janukovyč

Válka na Ukrajině

Historik: O minulosti diskutujme po válce

„Věřím, že válka na Ukrajině brzy skončí a my budeme moci bez emocí diskutovat s našimi sousedy o této tragické minulosti a dojít ke konstruktivním závěrům. Po agresivním ruském útoku na Ukrajinu došlo k historickému sblížení mezi Poláky a Ukrajinci. Doufám, že to bude natrvalo,“ zdůraznil Marciniak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám