Hlavní obsah

Štefánikova tvář se vrátila do Bratislavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Část zničené sochy Milana Rastislava Štefánika se v pondělí po 60 letech vrátila do Bratislavy. V Primaciálním paláci byla vystavena část obličeje někdejšího československého ministra, díla českého sochaře Bohumila Kafky, kterou dali zničit komunisté.

BEZ KOMENTÁŘE: Odhalení části Štefánikovy sochyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Torzo tváře o délce 92 centimetrů a hmotnosti 80 kilogramů bylo doposud uloženo v depozitáři Slovenské národní galerie ve Zvolenu. Do Bratislavy ho převezli u příležitosti 95. výročí Štefánikova úmrtí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Štefánikova socha v letecké kombinéze stála v letech 1938 až 1954 u bratislavské Reduty. Společně se lvem na pylonu, držícím československý státní znak, tvořily jedno sousoší.

„Památník nikdy nebyl oficiálně odhalen, protože už k tomu nebyla politická vůle,“ řekl Novinkám Pavel Šesták z Nadace M. R. Štefánika. Československý lev byl ze sousoší odstraněn v období válečného Slovenského štátu. Sochu Štefánika dali zničit komunisté v roce 1954. Při prvním pokusu o zničení se podařilo soše utrhnout pouze hlavu. To pravděpodobně přispělo k tomu, že se část tváře podařilo zachránit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Část zničené sochy Milana Rastislava Štefánika

Není jasné, jak se tato část sochy následně dostala do pražské Národní galerie, odkud byla 24. dubna 1969 převezena zpět na Slovensko. V normalizačním období ji však vůbec nezaevidovali. „Dodnes nevíme, kdo tuto část sochy zachránil,“ uvedl Šesták.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Část sochy Milana Rastislava Štefánika odhalili ministr obrany martin Glváč (vpravo) a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Na dunajském nábřeží v Bratislavě dnes stojí kopie sochy, která byla vyrobena v roce 2007 ve slévárně v Blansku podle třetinového modelu Kafkovy sochy, jenž se zachoval v Praze na Petříně. Lev, který drží československý státní znak, pochází z původního sousoší.

Štefánik byl spoluzakladatelem Československa a prvním čs. ministrem války. Zahynul 4. května 1919 při leteckém neštěstí u Bratislavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám