Hlavní obsah

Starostu ukrajinského města Sumy zatkli. Viní jej z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sumy

Starosta severoukrajinského města Sumy Oleksandr Lysenko byl zatčen, oznámil v pondělí večer národní protikorupční úřad (NABU) spolu s civilní kontrarozvědkou (SBU). Politik stojící v čele města se zhruba 250 tisíci obyvateli je podezřelý z toho, že po firmě nakládající s městským odpadem nezákonně požadoval peníze. Tvrdší postihování korupce slíbil nedávno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Agenti ukrajinské SBU. Ilustrační foto

Článek

Lysenko je spolu s tamním ředitelem odboru bydlení podezřelý, že na úplatcích vybrali 2,13 milionu hřiven (zhruba 1,35 milionu Kč). Zatčen byl při předávce poslední „tranše“ ve výši 1,4 milionu hřiven, oznámil na svém telegramovém účtu ukrajinský protikorupční úřad.

Zostřené tažení proti korupci koncem srpna avizoval ukrajinský prezident Zelenskyj s tím, že tyto přečiny by se v době války měly posuzovat stejně tvrdě jako vlastizrada. Své posty musela už opustit řada činitelů, ve vazbě skončil mimo jiné i oligarcha Ihor Kolomojskyj, který Zelenskému před vstupem do politiky šéfoval.

Zelenského protikorupční tažení ale také vyvolalo obavy, zda nebude zneužito jako nástroj vnitropolitického boje. Sám Lysenko nepatří k prezidentově straně Sluha národa, ale je členem strany Baťkivščyna (Vlast) ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové.

Zelenského čistky přitvrzují. Ve vazbě skončil i jeho bývalý šéf

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám