Hlavní obsah

Srbsko neuzná výsledek ruských referend na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky referend, která se konala ve čtyřech ukrajinských regionech částečně okupovaných ruskými silami, Srbsko neuzná. Ve středu to uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić, a to navzdory jinak vřelým vztahům Bělehradu s Moskvou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučić

Článek

„Srbsko to (referenda) neuzná, protože se řídí mezinárodním právem, Chartou OSN a rezolucemi OSN,“ řekl srbský prezident Vučić ve středu novinářům.

Nemáš doklady? To je jedno, hlasuj! Jak ruští okupanti organizují svá referenda

Válka na Ukrajině

Očekává se, že ruský prezident Vladimir Putin vystoupí v pátek v parlamentu s projevem o referendech. Podle Valentiny Matvijenkové, jež předsedá horní komoře ruského parlamentu, by zákonodárci mohli projednat anexi 4. října.

Srbsko, které je kandidátem na členství v Evropské unii, je závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska a odmítlo se připojit k západním sankcím proti Moskvě zavedeným kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Srbové chtějí hlavou do EU, ale srdcem mají rádi Rusko, říká velvyslanec

Zahraniční

Kreml podporuje Bělehrad v jeho pokračujícím odmítání uznat nezávislost Kosova, bývalé jihosrbské provincie obývané převážně etnickými Albánci. Moskva Srbsku v minulosti také dodala zbraně.

Srbsko plně respektuje územní celistvost Ukrajiny

Srbsko však v OSN také opakovaně odmítlo podpořit ruskou invazi na Ukrajinu a tvrdí, že plně respektuje územní celistvost Ukrajiny.

„Chráníme svou vlastní územní celistvost a je v našem zájmu chránit územní celistvost ostatních mezinárodně uznaných zemí,“ řekl Vučić.

Ukrajina rovněž odmítá uznat nezávislost Kosova na Srbsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám