Hlavní obsah

Srbské děti v Kosovu zranil výbuch granátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mitrovica/Bělehrad

Dvě srbské děti ve věku tří a devíti lety byly v pondělí zraněny při explozi granátu, který někdo záměrně hodil oknem do domu v Mitrovici, kde bydlely. Je to už třetí útok na Srby v tomto kosovském městě za 24 hodin.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Při explozi byl tříletý chlapec zraněn na krku a o šest let starší děvče u ucha, uvedl bělehradský rozhlas B92.

"Přijali jsme dvě děti, které zranil výbuch nálože vhozené oknem do soukromého domu. Mají na hlavě a krku zranění způsobená střepinami, ale nejsou v ohrožení života," uvedli lékaři z mitrovické nemocnice Trajče Bogevski a Miroslav Dančelović.

Lékaři zvažují převoz dětí na specializovanou kliniku do Bělehradu. Nejsou si jisti, zda se neobjeví komplikace: "Zraněné jsou v oblasti tváře a krku, kde mohou být poranění smrtelná."

Zástupce srbské vlády v Kosovu Aleksandar Vulin útok už večer odsoudil: „Žádáme mezinárodní společenství, aby urgentně zaujalo postoj k tomu, co se stalo a řeklo, že převezme zodpovědnost za zjištění pravdy a potrestání viníků.“

V Mitrovici a jejím okolí panuje stále napětí mezi tamními Srby a většinovými Albánci.

Kosovo v roce 2008 jednostranně vyhlásilo samostatnost, kterou ale Bělehrad odmítá. Kosovo už uznalo 90 států včetně USA. Je mezi nimi i 22 z 27 členů EU včetně ČR. Proti jsou země se separatistickými hnutími.

Z hlediska mezinárodního práva je odtržení Kosova sporné, protože nešlo o samostatný stát jako v případě jednotlivých republik v bývalé federativní Jugoslávii. Nelze ho ani obhájit podle práva na sebeurčení národů, protože Albánci už na rozdíl třeba od Kurdů a Tuaregů svůj stát mají. Rusko po vyhlášení nezávislosti Kosova uznalo samostatnost separatistické Abcházie a Jižní Osetie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám