Hlavní obsah

Srbové zřejmě nevědomky dodali rakety Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbraně ze Srbska, které bývá považováno za ne zcela přiznaného spojence Ruska v Evropě, se zřejmě přes prostředníky dostaly do rukou ukrajinské armády. Informovala o tom v posledních dnech ruská i ukrajinská média. Oficiální postoj vlády v Bělehradu je přitom jasný – zbraně na Ukrajinu nedodávat.

Foto: Profimedia.cz

Rakety Grad na Ukrajině

Článek

Ruský zpravodajský server Mash.ru v pondělí zveřejnil video, které údajně zachycuje sklad v Bratislavě, jenž měl posloužit jako překladiště pro 3,5 tisíce raket Grad ráže 122 milimetrů.

Původně sovětské rakety sloužící jako munice pro salvové raketomety měly být vyrobeny v srbské státní zbrojovce Krušik. Srbský zpravodajský server Serbian Monitor k tomu uvedl, že rakety měly putovat na Ukrajinu přes Turecko a Slovensko, přičemž původní kupec byl kanadský, ten je prodal Turkům a Turci Ukrajincům.

Nemuseli nic tušit

Srbové tak nemuseli mít tušení, že zbraně ve skutečnosti posílají na obranu Ukrajiny proti ruské agresi.

Twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, ukrajinský server Defense Express nebo v Česku známý twitterový účet Visegrád 24 k dodávkám zbraní uvedly, že se navíc nemá jednat o standardní rakety s dostřelem 20 kilometrů, ale o střely ER Grad 2000, jejichž dosah má být až 40 kilometrů.

Ukrajinci ničí ruské tanky u Vuhledaru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám