Hlavní obsah

V Řecku se čelně srazily dva vlaky, 36 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo v noci na středu nejméně 36 lidí, dalších 85 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je to nejtragičtější železniční nehoda v zemi za posledních několik desetiletí. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi.

Živě: Následky srážky vlaků v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

V noci se u města Tempe ve střední části Řecka srazil ve vysoké rychlosti osobní vlak mířící z Atén do Soluně s nákladním vlakem, který jel ze Soluně do Larisy, řekl guvernér provincie Thesali Konstantin Agorastos. „Srážka byla velmi prudká.“

Podle něj první čtyři vagóny vykolejily; první dva byly zcela zničeny, uvedl The Guardian. Nejméně tři vagóny začaly hořet.

Následky srážky vlaků v ŘeckuVideo: Reuters

Agarastos dodal, že 194 cestujících bylo převezeno autobusy do Soluně. Nemocnice v blízkém městě Larisa uvedla, že bylo hospitalizováno nejméně 25 osob s vážnými zraněními.

Podle Helénských drah cestovalo v meziměstském vlaku asi 350 lidí.

„Evakuace cestujících se odehrává ve velmi obtížných podmínkách vzhledem k závažnosti srážky obou vlaků,“ popsal mluvčí hasičů Vasilis Varthakojannis.

Foto: Vaggelis Kousioras, ČTK/AP

Následky srážky osobního a nákladního vlaku v Řecku

Záchranáři se svítilnami na čelech pracují v hustém dýmu a vytahují z vagonů kusy kovu, aby mohli hledat uvězněné lidi, popsala AP. Cestující, kteří utrpěli lehčí zranění nebo se jim nic nestalo, byli podle ní převezeni autobusem do Soluně, vzdálené 130 kilometrů severně od místa neštěstí.

Část pasažérů vyletěla při nárazu okny. „Ve vagónu panovala panika, lidé křičeli,“ řekl televizi SKAI mladý cestující, který byl evakuován k nedalekému mostu. „Slyšeli jsme ránu, vagón se začal otáčet, pak skončil na boku a my jsme se dokázali dostat ven“ řekl další cestující veřejnoprávní stanici ERT.

„Bylo to deset sekund jak z noční můry – s ohněm –, přes dým jste toho moc neviděli,“ doplnil třetí. Čtvrtý řekl novinám Protothema: „Nebyl jsem zraněn, ale měl jsem na sobě krev dalších lidí, kteří byli poblíž mě zraněni.“ Teenager dodal, že první vagón začal hořet a on musel použít zavazadlo, aby rozbil okno ve čtvrtém vagónu, jímž jel.

Foto: Vaggelis Kousioras, ČTK/AP

Pohled z dronu na jeden z vagónů a trosky

Vlaková katastrofa v Ohiu: Záběry ukazují, že půda nacucaná vinylchloridem pumpuje jed do okolí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám