Hlavní obsah

Vlaková katastrofa v Ohiu: Záběry ukazují, že půda nacucaná vinylchloridem pumpuje jed do okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uniklý interní dokument i záběry pořízené přímo na místě prokazují, že je půda v místě vykolejení vlaku s vinylchloridem v Ohiu nebezpečnou chemikálií nasáklá a pumpuje ji do okolí. Dopravce Norfolk Southern i firma HEPACO najatá na vyčištění okolí půdu evidentně prosycenou toxickým karcinogenem úplně opomenula. Chybí na zveřejněném seznamu realizovaných aktivit, ačkoliv podle odborníků měla být provedena.

V Ohiu vykolejil vlak a začal hořetVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Kontaminovaná půda bude i nadále vypouštět znečištění do vzduchu, vody i do spodních vrstev. Pokaždé, když zaprší, nasytí tyhle kontaminanty ekosystém,“ řekl CNN odborník na životní prostředí Richard Peltier z massachusettské univerzity.

Za pravdu mu dávají videa, která na Twitteru zveřejnil americký senátor J. D. Vance. Je na nich vidět, jak stojí u potoka u městečka East Palestine, kde vlak 3. února vykolejil, a šťourá do bahna klackem. Na první pohled čistě vypadající čirá voda se při sebemenším prohrábnutí zbarví do toxické duhové, typické pro chemické znečistění. Je patrné, že látka vychází přímo z půdy jako z nacucané houby.

Další video na Twitteru ukazuje, co se stane, když do potoka někdo hodí kámen:

K ekologické katastrofě u městečka East Palestine u hranic států Ohio a Pensylvánie došlo 3. února. Zřejmě kvůli mechanické závadě tam vykolejila vlaková souprava železniční společnosti Norfolk Southern. Několik vagonů obsahovalo jedovatý vinylchlorid v plynné podobě. Ten z vagonů neunikl, hrozil ale výbuch, a tak se zaměstnanci firmy rozhodli vinylchlorid z pěti vagonů kontrolovaně vypouštět a rovnou pálit. Vytvořili tím hustý černý oblak, který zamořil okolí. Nad městem se vznášel několik dní.

Foto: Melissa Smith, ČTK/AP

Požár po nehodě vlaku v Ohiu

Smrtící karcinogen

Vinylchlorid je jedovatý, při pokojové teplotě bezbarvý plyn nasládlé vůně s mírně narkotickými účinky. Používá se v chemickém průmyslu. Tlumí centrální nervový systém a může člověka zabít. Při dlouhodobém vystavení menším dávkám působí jako karcinogen, vyvolává zejména specifický karcinom jater, ale i další onkologická onemocnění. Jedná se tedy o velmi nebezpečnou látku.

Obyvatelé nejbližšího pětitisícového městečka East Palestine na hranici Ohia a Pensylvánie kvůli tomu byli evakuováni. Po dvou dnech jim bylo sděleno, že se mohou vrátit, doma si ale začali stěžovat na příznaky otravy – nevolnost, bolesti hlavy, celkovou slabost a další potíže. V místních vodách navíc začaly hynout ryby a na dvorcích obyvatel města slepice a další zvířata včetně domácích mazlíčků.

Federální agentura pro ochranu životního prostředí tento týden uvedla, že ve městě analyzovala vzorky vzduchu, vody i půdy a nezaznamenala hladiny, které by byly nad přípustným limitem a ohrožovaly lidské zdraví. Ve stejném duchu se vyjádřil šéf zdravotnického úřadu státu Ohiu Bruce Vanderhoff. Ryby a další zvěř prý sice uhynuly kvůli vinylchloridu, člověku ale prý taková hladina neublíží.

Zvířata hynou, lidé se ale prý bát nemusí. Toxický mrak nad Ohiem děsí místní

Amerika

Reklama

Související témata:
East Palestine

Výběr článků

Načítám