Hlavní obsah

Spojené království volí nový parlament. Ve hře je i budoucnost vztahů s EU

Londýn

Obyvatelé Spojeného království ve čtvrtek v předčasných volbách vybírají nové zákonodárce. Jde o hodně. Nynější parlamentní volby mohou na dlouhá léta určit podobu vztahů Británie s Evropskou unií. Průzkumy sice mírně favorizují konzervativce premiérky Theresy Mayové, opoziční labouristé vedení Jeremym Corbynem ale v závěru kampaně ztrátu téměř dohnali.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Hlasovací místnost v Londýně

Článek

Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a které mohou být klíčem k celkovému volebnímu úspěchu.

Pokud se Mayové podaří přesvědčit více středově orientované voliče ve vyrovnaných obvodech které minule připadly labouristům, může podle analytiků počítat s pohodlnou parlamentní většinou. Pokud je na svou stranu získá Corbyn, bude výsledek vyrovnanější.

Podpora ekonomiky vs. sociální dávky

Mayová ve čtvrtek v poslední výzvě adresované voličům prostřednictvím sociálních sítí hovořila o „silné ekonomice a nejlepší možné dohodě o brexitu”. Konzervativci slibují investice do bydlení, omezení imigrace či vyrovnaný rozpočet.

Corbyn naopak lákal na zlepšení podfinancované zdravotní péče, zlevnění či zrušení školného a na štědřejší sociální dávky.

S ohledem na nedávné teroristické útoky v zemi byla před volbami tématem i bezpečnost, která však podle expertů výsledek příliš neovlivní. Volební místnosti se uzavřou ve 22 hodin místního času, tedy hodinu před půlnocí SELČ. Ihned poté budou zveřejněny takzvané exitpolly, což jsou první odhady výsledků vypracované na základě ankety mezi lidmi, kteří opouštějí volební místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám