Hlavní obsah

Španělsko opustil nemocný lídr Západní Sahary, kvůli kterému Maroko pouštělo do Španělska migranty

Madrid
Aktualizováno

Španělsko opustil šéf povstalecké fronty Polisario Ibrahím Ghálí, který se v zemi léčil s covidem-19. Z Pamplony odletěl do Alžírska. Jeho hospitalizace ve Španělsku pobouřila Maroko, neboť Polisario dlouhodobě usiluje o samostatnost Západní Sahary, jejíž většina se nachází na marockém území. Aby Maroko zvětšilo tlak na Madrid, začalo do Ceuty, španělské enklávy v severní Africe, pouštět migranty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes 250 marockých migrantů čeká před úřadem v Ceutě na udělení azyluVideo: Reuters

 
Článek

Jedenasedmdesátiletý Ghálí byl přijat s covidem do nemocnice v Logroňu 18. dubna. Podle španělské vlády dorazil do země „v kritickém stavu“ a Madrid ho proto přijal „z humanitárních důvodů“. Podle místních médií byl ale původně hospitalizován pod falešnou identitou.

Zpráva o hospitalizaci Ghálího ve Španělsku pobouřila Maroko, což vedlo k diplomatické roztržce. Marocká vláda nakrátko přestala bránit migrantům v odchodu do Ceuty. Během 17. a 18. května připlavalo podél pobřeží do Ceuty přes 9000 běženců, většinu se jich nakonec podařilo vrátit, v Ceutě ale zůstává stále na 1700 běženců, včetně tisícovky nezletilých.

Do Ceuty se dostalo rekordních 6000 migrantů, Španělsko nasadilo armádu

Svět

První letoun, který Alžírsko vyslalo, neměl podle španělského rozhlasu Antena 3 příslušná povolení a musel se nad Baleárskými ostrovy otočit a vrátit. Nakonec se odlet stroje s Ghálím na palubě uskutečnil asi hodinu a půl po půlnoci, na letiště ho doprovodila policie. Španělské ministerstvo zahraničí předtím informovalo marockou stranu, že Ghálí může opustit zemi, protože soudce neomezil jeho pohyb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 3000 migrantů připlavalo z Maroka do Španělska.Video: Reuters

Ghálí v úterý prostřednictvím videokonference vypovídal před madridským soudem kvůli dvěma stížnostem, které na něj podali španělský bloger a nevládní organizace pro lidská práva. Ty ho viní mimo jiné z genocidy a zločinů proti lidskosti, jichž se měl jako dlouholetý lídr povstalecké fronty Polisario dopustit během boje za samostatnost Západní Sahary. Španělský soudce v úterý oznámil, že neshledal důvod pro uvalení vazby na Ghálího, a neomezil jeho pohyb.

Nejde o hospitalizace, ale o postoj Španělska

Maroko v pondělí uvedlo, že problémem ve vztazích není přítomnost Ghálího ve Španělsku, nýbrž postoj Madridu k Západní Sahaře. Madrid kritizuje Maroko, že zatím neuspořádalo referendum o osudu Západní Sahary, jak v roce 1991 rozhodla rezoluce OSN.

Foto: Ramzi Boudina, Reuters

Lídr fronty Polisario Ibrahím Ghálí.

Polisario nyní ovládá necelou čtvrtinu území Západní Sahary, která je z velké části tvořena pouští, na severu se ale nachází ložiska fosfátů. Západní Sahara bývala kolonií a posléze provincií Španělska, které se z území stáhlo v 70. letech minulého století.

Ghálí je také od roku 2016 prezidentem Saharské arabské demokratické republiky (SADR), kterou v roce 1976 vyhlásilo Polisario na Západní Sahaře a která je od roku 1982 členem Africké unie.  OSN ani EU ji však neuznávají. Exilové vedení SADR je v alžírském Tindúfu.

Reklama

Výběr článků

Načítám