Hlavní obsah

Španělsko chce po brexitu svou vlajku nad Gibraltarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gibraltar/Madrid
Aktualizováno

Poté, co se Británie rozhodla odejít z EU, bude chtít Španělsko získat alespoň částečnou kontrolu nad Gibraltarem, řekl ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. Madrid to naznačoval ještě před referendem.

Foto: © Jon Nazca / Reuters, Reuters

Gibraltar

Článek

„Je to naprostá změna vyhlídek: otevírají se nám nové možnosti ohledně Gibraltaru, které jsme tu dlouho neměli,” uvedl García-Margallo a dodal: „Doufám, že podoba spoluvlády, kdy bude nad skálou vlát španělská vlajka, je mnohem blíže než dříve.”

Gibraltar podobně jako Skotsko nebo Severní Irsko volil jednoznačně setrvání Británie v EU.

Mluvčí gibraltarské vlády sice odmítl komentovat výsledky brexitu, ale zmínil, že v posledním referendu o takzvané spoluvládě bylo proti 99 procent obyvatel Gibraltaru.

Většinu obyvatel Gibraltaru tvoří britští občané s britským pasem. Každý den ale do Gibraltaru přicházejí tisíce Španělů, kteří tam pracují.

Španělský premiér Marian Rajoy řekl, výsledek britského referenda by neměl mít dopad na práva španělských pracovníků, kteří by měli mít nadále možnost svobodného pohybu mezi oběma oblastmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám