Hlavní obsah

Česko migrační pakt v EU nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko nepodpoří současnou podobu migračního paktu, na které se shodl Evropský parlament. Po jednání vlády to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který na evropské půdě migrační pakt vyjednával, se vládního brífinku nezúčastnil.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„Za současných okolností nejsme schopni podpořit nově přijatou podobu návrhu paktu o migraci a azylu. Aktuální podoba je horší než ta, ke které jsme přispěli za českého předsednictví,“ uvedl Kupka.

„Přibylo byrokracie, efektivní ochrana vnějších hranic a efektivní návratová politika se komplikuje,“ dodal. Řekl, že ČR se na evropské půdě zdrží hlasování.

Zdůraznil také, že v případě, že pakt bude schválen, neznamená to povinnost přijímat migranty.

Policie loni řešila o polovinu méně nelegálních migrantů

Krimi

„Pro ČR je klíčové zajistit pakt, který by umožnil efektivní návratovou politiku a bezpečnou ochranu vnějších hranic. Po změnách, které doznal, se pakt vzdálil od toho, co bychom jako ČR pokládali za dobré,“ uvedl Kupka.

Série nových migračních a azylových pravidel počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu.

Zavádí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně, nebo materiálně.

Aby pakt začal platit, musí jej schválit ministři vnitra členských zemí a plénum Evropského parlamentu.

Česká vláda shodu na pravidlech loni v prosinci uvítala, premiér Petr Fiala (ODS) tehdy vyzdvihl, že se v nich nemluví o povinných kvótách, a naopak obsahují opatření, která azylové a migrační politice pomohou.

Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i ČR. Opozice pravidla naopak kritizovala. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je opakovaně označil jako „pozvání milionů migrantů do Evropy“.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí

Vláda schválila právo zákonodárců navrhovat jen jednoho kandidáta na prezidenta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám