Hlavní obsah

Španělskému králi sníží kvůli krizi apanáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský král a další představitelé dvora budou od státu dostávat o 7,1 procenta nižší apanáž. O stejnou částku poklesne plat i ministrům španělské vlády, uvedla v úterý agentura ANSA.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský král Juan Carlos

Článek

Juan Carlos I., který ročně bere 292 752 eur (7,4 miliónu korun), tak přijde o zhruba 21 000 eur. Korunní princ Felipe s roční apanáží 141 376 eur (3,6 miliónu korun) dostane o 10 000 eur méně.

Rozpočet královské rodiny na letošek původně činil 8,26 miliónu eur, což je o dvě procenta méně než loni. Výdaje byly zmrazeny už v roce 2010.

Škrty jsou součástí plánu rozsáhlejšího úsporného balíčku, který španělský kabinet schválil v pátek.

V úterý Španělsko nabídlo roční a 18měsíční dluhopisy za 3,56 miliard eur s nižšími výnosy než v červnu. Prodalo roční dluhopisy s výnosem 3,918 procenta za celkem 2,6 miliardy eur. Minulý měsíc byl výnos přes pět procent, pro vládu tedy méně výhodný. Výnos u osmnáctiměsíčních klesl z 5,1% na 4,24.

Španělsko má nyní velmi vážné ekonomické potíže. Potýká se i s nejvyšší nezaměstnaností v EU, která citelně přesahuje 20 procent. [celá zpráva]

Problémy navíc mají také tamní banky, kvůli nimž Madrid musel partnery v eurozóně požádat o poskytnutí finanční pomoci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám