Hlavní obsah

Špaček už na Urale dostal vzácné housle zpátky

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní mistr České filharmonie (ČF) Josef Špaček, jemuž minulý týden ruští celníci v Jekatěrinburgu zadrželi mistrovský nástroj za milióny korun, dostal v pondělí housle zpět. Kvůli formalitám ale ještě zůstává na Urale, sdělila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Houslista České filharmonie Josef Špaček

Článek

„Proces jednání a diskuse s ruskými celníky za pomoci českého konzulátu v Jekatěrinburgu pokračuje,“ doplnil pro Právo houslistův manažer Jeroen Tersteeg. „Souhlasím s Josefem Špačkem, že dokud situace nebude vyřešena, neradi bychom ji blíže komentovali,“ dodal.

Ruská agentura TASS v pondělí napsala, že Špaček nejspíše housle jednoduše zapomněl při příletu uvést v celní deklaraci. Ruští celníci vyžadují dokumenty, které vyjasní jak vlastníka houslí, tak skutečnost, že do Jekatěrinburgu přiletěl hrát na hudební festival.

„Hudebník má housle v dlouhodobém pronájmu na deset let. Majitelem nástroje je ČF,“ sdělil agentuře TASS mluvčí uralských celníků Oleg Četenov. Úřady podle něj vyžadují potvrzení, že nástroj skutečně patří ČF, a také dopis od Sverdlovské akademické filharmonie, že Špaček vystupoval na jejím festivalu.

Mluvčí celníků na letišti Kolcovo, kde umělci housle zadrželi, sdělila, že umělci prodloužili ruské vízum, aby mohl počkat na vrácení nástroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám