Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Валентин Огиренко, Reuters

Ïlustrační foto

Článek

21:59 - V důsledku pěti měsíců trvající ruské invaze na Ukrajinu bylo nejméně 18 ukrajinských zdravotníků zabito a přes 50 zraněno. Téměř 900 zdravotnických zařízení bylo zničeno nebo poškozeno. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.

„Od 24. února teroristický stát zabil nejméně 18 zdravotnických pracovníků a dalších více než 50 zranil. Nenávratně zničených je 123 zdravotnických zařízení, 746 jich potřebuje opravit. Tyto údaje se mění každý den,“ sdělil ukrajinský resort zdravotnictví na sociální síti.

18:43 - Poláci vybrali přes 22,5 milionu zlotých (přes 116 milionů korun) na nákup bezpilotního letounu Bayraktar TB2 pro ukrajinskou armádu. Informoval o tom server TVN 24, podle něhož se k dnešnímu dni podařilo stanovenou částku vybrat díky příspěvkům více než 200 000 lidí.

„Zvládli jsme to. Dvaadvacet a půl milionu zlotých, zdálo se to jako šílený a bláznivý nápad, na zbraň, o prázdninách, při zuřící inflaci,“ komentoval dosažení požadované částky iniciátor kampaně a novinář listu Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski. Peníze podle něj poskytli mimo jiné i litevský premiér a ministr spravedlnosti.

18:00 - Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálních sítích zveřejnilo fotografie mrtvol v černých pytlích. „Takhle končí krvavý pochod ruských okupantů,“ napsalo k snímkům. V neděli je to pět měsíců od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

17:42 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Káhiře jednal s egyptskými představiteli, zatímco se Moskva snaží prolomit diplomatickou izolaci a sankce, které na ni uvalil Západ kvůli její invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura AP. Podobně komentuje současnou cestu šéfa ruské diplomacie do Egypta a dalších afrických zemí stanice BBC, podle níž chce Lavrov získat podporu pro Moskvu, která čelí mezinárodnímu hněvu kvůli své vojenské agresi vůči sousední zemi.

16:34 - Poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň se domnívá, že ukrajinské ozbrojené síly do letošního září osvobodí tento region, jenž má zásadní význam pro zemědělství země. Podle agentury AFP to Chlaň dnes řekl v ukrajinské televizi. Cherson bylo první větší město, kterého se ruské síly po invazi do sousední země zmocnily, načež získaly kontrolu i nad Chersonskou oblastí.

„Chersonská oblast bude definitivně osvobozena do září a všechny plány okupantů selžou,“ prohlásil poradce oblastního gubernátora. „Můžeme hovořit o obratu situace na místě. V nedávných operacích měly ukrajinské ozbrojené síly převahu. Naše armáda postupuje, přecházíme z obranné fáze do protiofenzivy,“ tvrdil Chlaň.

12:02 - Úder na přístav Oděsa „vážně zpochybňuje závazek Ruska dodržovat podepsané dohody“ o dodávkách ukrajinského obilí, říká americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Požaduje, aby Ruská federace zastavila agresi a dodržovala podepsané dohody.

11:46 - Slíbené dodávky moderních systémů protivzdušné obrany do Kyjeva z Německa se mohou zpozdit až do konce roku. Dodávky systémů protivzdušné obrany z Německa na Ukrajinu se odkládají kvůli chybějícímu povolení německého kancléře Olafa Scholze, píše běloruská nezávislá stanice Nexta.

10:53 - Rusko tvrdí, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Uvedla to dnes mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. V sobotu Moskva nechtěla útok komentovat, ale Ankaře podle tureckých zdrojů sdělila, že s ním nemá nic společného. Rakety na Oděsu dopadly necelých 24 hodin poté, co zástupci Ruska a Ukrajiny podepsali dohodu o vývozu ukrajinského obilí, které se má nakládat mimo jiné právě v Oděse.

8:59 - Úřady ruské Bělgorodské oblasti odmítly vyplatit odškodnění příbuzným Eleny Ushakové, která zemřela při ostřelování vesnice Žuravlevka.

7:24 - Ukrajinské síly se pravděpodobně připravují zahájit, anebo již v sobotu zahájily protiofenzívu v Chersonské oblasti. Ale informace z otevřených zdrojů ohledně ukrajinského postupu a tempa operace budou omezené a budou zaostávat za událostmi, uvedl americký Institut pro studium války ve své pravidelné analýze dění na bojišti.

21:46 - Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu zasáhly Darivskyj most přes řeku Inhulec v Rusy okupované Chersonské oblasti na jihu země, oznámil podle agentury Reuters poradce gubernátora Chersonské oblasti Serhij Chlaň. Představitel ruských okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov podle agentury TASS připustil, že Ukrajinci most ostřelovali a že dostal několik zásahů, ale zároveň tvrdí, že není strategicky významný.

21:26 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Poděkoval mu, že podporuje územní celistvost Ukrajiny a odmítá uznat takzvané separatistické republiky na východě země.

20:57 - Ve směru Kramatorsk v oblasti Verchekamenskyj odrazily ukrajinské ozbrojené síly útok okupantů, Rusové utrpěli ztráty a ustoupili.

20:20 - Ruské síly podnikly lokální pozemní útoky na jihu Ukrajiny poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, kterou se jim již podařilo téměř celou ovládnout. Ve své pravidelné analýze vývoje bojů na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). V oblasti Donbasu na východní Ukrajině pak Ruská vojska provedla pozemní útoky východně od města Siversk a v okolí města Bachmut.

19:00 - Poradce vedoucího prezidentské kanceláře a ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak v pátečním rozhovoru pro ukrajinský web Deutsche Welle uvedl, že nyní nevidí žádné důvody pro obnovení jednání s agresorským Ruskem.

17:30 - Rusko odmítá nařčení, že porušilo dohody o neútočení na ukrajinské přístavy a jejich lodě. Moskva ve své komunikaci s tureckou Ankarou uvedla, že se sobotním raketovým útokem na oděský přístav nemá nic společného.

16:00 - Navzdory sobotnímu ruskému raketovému útoku na Oděsu pokračuje Ukrajina v přípravách na obnovení vývozu obilí ze svých černomořských přístavů. Na Facebooku to napsal ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. Jihoukrajinský přístav Oděsa zasáhly podle ukrajinských úřadů ruské střely Kalibr pouhý den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, v níž hraje oděský přístav klíčovou roli. Podle mluvčí ukrajinské armády Natalije Humenjukové úder skladiště obilí v přístavu nepoškodil.

14:30 - Páteční dohoda, která měla pomoci uvolnit miliony tun obilí uvězněného na Ukrajině, zahrnovala ujištění Ruska, že nebude útočit na obchodní lodě nebo přístavní zařízení zapojená do této iniciativy. Ranní útok okamžitě odsoudilo jak ukrajinské ministerstvo zahraničí, tak šéf OSN António Guterres a šéf diplomacie EU Josep Borrell.

13:30 - Válka na Ukrajině narušila základ spolupráce států Visegrádské čtyřky, tzv. polsko-maďarskou osu, a Západ se dnes snaží rozbít středoevropskou spolupráci Polska, Maďarska, České republiky a Slovenska. Na tradičním festivalu Maďarů v rumunském městě Băile Tușnad to v sobotu řekl maďarský premiér Viktor Orbán (59).

12:53 - Strategie Západu na podporu Ukrajiny napadené Ruskem nefunguje, nový přístup by se měl soustředit na vyjednávání o míru, nikoli na vítězství ve válce. V projevu před maďarskou menšinou v Rumunsku to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Zopakoval také, že Budapešť nepodpoří evropské sankce, které by se týkaly dovozu ruského plynu, protože nechce poškodit ekonomiku země.

12:33 - Na základě otevřených zdrojů se BBC podařilo zjistit jména téměř 5000 ruských vojáků, kteří přišli o život během války proti Ukrajině. V posledních dvou týdnech lze zaznamenat přírůstek ztrát v řadách důstojníků, upozornil server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

12:31 - Výstava vojenské techniky ruské armády, kterou Ukrajina během současného válečného konfliktu zneškodnila, bude na pražské Letné prodloužena do 3. srpna. Na Twitteru o tom informovalo ukrajinské velvyslanectví. Lidé si mohou například poničený tank T-90, protitankový komplet Šturm či protiletadlový systém Buk prohlédnout od 11. července, původně měla výstava skončit v neděli 24. července.

12:03 - Ruské rakety dnes zasáhly ukrajinský černomořský přístav Oděsa. Podle velení ukrajinské armády přístav zasáhly řízené střely Kalibr, exploze byly slyšet i ve městě, uvedl server BBC. Útok přišel pouhý den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohodu o vývozu obilí, v níž hraje přístav v Oděse klíčovou roli.

Ruské rakety zasáhly přístav v Oděse

Válka na Ukrajině

10:29 - Ruské raketové útoky na železniční infrastrukturu a vojenské letiště ve střední Ukrajině si v sobotu vyžádaly nejméně tři oběti, včetně ukrajinského vojáka, uvedl krajský guvernér. „Devět ukrajinských vojáků bylo zraněno a jeden voják je mrtvý. Nejprve byli zabiti dva strážci elektrické rozvodny,“ řekl podle AFP ukrajinským médiím Andrij Raikovych, šéf Kirovogradské oblasti.

9:53 - Litva zrušila zákaz železniční dopravy zboží podléhajícího sankcím Evropské unie do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ruskou agenturu RIA Novosti. Litva zakázala dopravu sankcionovaného zboží po železnici do Kaliningradu v červnu. Rozhořčila tak Rusko, které pohrozilo odvetnými opatřeními.

9:43 - Dohoda o vývozu ukrajinského obilí, kterou v pátek v Istanbulu podepsali zástupci Ukrajiny a Ruska, je zcela v souladu se zájmy Kyjeva, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten ve svém pravidelném projevu uvedl, že Ukrajina nyní může vyvézt své zásoby obilovin i čerstvou sklizeň, což umožní vyhnout se globální potravinové krizi. Dohodu přivítala také Africká unie (AU), podle které ukrajinské obilí pomůže snížit hrozbu hladomoru v Africe.

„Vyvezeme 20 milionů tun z loňské sklizně obilí. A můžeme prodat i letošní sklizeň... To jsou příjmy farmářů, celého zemědělského odvětví a státního rozpočtu... Nyní máme obilí asi za deset miliard dolarů,“ řekl Zelenskyj. „Je tu také naděje, že se podaří otupit vážnost potravinové krize způsobené Ruskem,“ dodal. Podle prezidenta je dohoda také důkazem, že Ukrajina je schopná přestát válku.

8:08 - Ratingová agentura Fitch snížila rating Ukrajiny o tři stupně do kategorie C, která signalizuje vysokou pravděpodobnost neplnění závazků.

6:41 - Ruské síly podnikly pozemní útoky na jihu Ukrajiny poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, uvádějí američtí analytici.

6:10 - V ukrajinské Chersonské oblasti, kterou téměř celou ovládly během invaze na Ukrajinu ruské síly, úřady začaly blokovat přístup k internetovému vyhledávači Google. Podle agentury TASS o tom informoval představitel místní Ruskem dosazené správy Kirill Stremousov.

6:00 - Ztráty ukrajinské armády se v poslední době snížily a v současnosti v bojích s ruskými silami umírá asi 30 vojáků denně, řekl v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Začátkem června ukrajinští představitelé uváděli, že každý den v bojích padne 100 až 200 ukrajinských vojáků. Nynější zlepšení souvisí s dodávkami zbraní ze Západu, díky nimž mohly ukrajinské síly stabilizovat situaci na Donbasu na východě země, vysvětlil v rozhovoru s americkým deníkem Zelenskyj.

20:53 - Válečná loď britského námořnictva Portland sledovala v Severním moři dvě ruské ponorky, které se vynořily severozápadně od norského Bergenu. V ojedinělém prohlášení o vlastní činnosti námořnictvo uvedlo, že sledovalo ponorky na cestě z Arktidy podél norského pobřeží. Dnes o tom informoval server stanice BBC.

20:25 - Přistoupit na příměří s Moskvou bez návratu okupovaného ukrajinského území by jen posílilo Rusko a prodloužilo válku, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru poskytnutém americkému listu The Wall Street Journal.

Zelenskyj: Příměří až po vrácení území. Rusko je najezená velryba, co chce pauzu

Válka na Ukrajině

20:10 - Bílý dům: Ministerstvo obrany USA oznámí vojenskou pomoc Ukrajině mj. v podobě 580 dronů Phoenix Ghost. Dodatečná pomoc bude stát 270 milionů dolarů.

19:07 - Ceny ropy se v pátek zvyšují po zprávě, že Rusko nehodlá dodávat ropu zemím, které se rozhodnou zavést na ruské dodávky této suroviny cenový strop. Cena severomořské ropy Brent krátce před 19:00 SELČ vykazovala nárůst o téměř 1,2 procenta na více než 105 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala zhruba 0,8 procenta a pohybovala se nad 97 dolary za barel.

18:34 - Cena potravinářské pšenice dnes klesá díky dohodě, která má umožnit vývoz ukrajinského obilí. Na burze Euronext v Paříži se ve večerních hodinách tuna pšenice prodávala za zhruba 327 eur (asi 8000 Kč). Oproti čtvrtečnímu závěru tak ztrácela téměř sedm procent. K jejímu poklesu přispívají rovněž vyhlídky na vysokou úrodu.

Cena pšenice klesá

Ekonomika

17:42 - USA odhadují, že Ukrajině se podařilo odstranit více než stovku důležitých ruských cílů, jako jsou radary, sklady munice či velitelská stanoviště.

17:22 - Státy skupiny G7 budou dohlížet na to, aby dnes podepsaná dohoda o vývozu obilí z ukrajinských přístavů nepředstavovala pro „Ukrajinu hrozbu nového ruského útoku,“ řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Spojené státy hodlají pracovat na tom, aby Rusko dodržovalo závazky, které z dohody plynou, uvedla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu po podpisu sliboval, že Moskva dohody nezneužije.

16:27 - Zástupci Ruska a Ukrajiny se v Istanbulu podepsali pod dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Dohoda umožní vývoz obilí z ukrajinských přístavů.

Generální tajemník OSN António Gutteres v Istanbulu řekl, že dohoda umožní vývoz významného objemu obilí z ukrajinských přístavů. Miliony lidí nebudou čelit hladu, řekl turecký prezident Erdogan.

14:01 - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přijel do Istanbulu, aby se zúčastnil podpisu dokumentů o zrušení omezení dodávek ruských výrobků na vývoz a o ruské pomoci při vývozu ukrajinského obilí, píše agentura TASS.

13:15 - Pražský magistrát příští týden uzavře jedno ze dvou stanových městeček pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Od středy bude fungovat jen to v Troji.

12:41 - Ruská centrální banka snížila základní úrok o 1,5procentního bodu na osm procent. Očekává, že ekonomika letos klesne o čtyři až šest procent.

10:23 - Dodávky ruského plynu do Evropy zůstávají v pátek ve srovnání s předchozím dnem převážně stabilní. Fyzický tok plynovodem Nord Stream 1 do Německa je zhruba na stejné úrovni, tok plynovodem Jamal směrem z Německa do Polska se mírně snížil, píše agentura Reuters.

10:04 - Ve čtvrtek získalo dočasnou ochranu v Česku 446 ukrajinských uprchlíků, což je o 37 více než před týdnem. Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu dostalo vízum v ČR více než 398 tisíc běženců.

9:22 - Rusko zařadilo na seznam nepřátelských zemí Řecko, Dánsko, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko, napsala agentura TASS.

8:37 - V Praze v pátek oficiálně začíná konference ruské opozice, její hlavní část je na programu v sobotu. Opoziční iniciativa Fórum svobodných národů Ruska (Free Nations of Russia Forum) na ní bude jednat o radikální rekonstrukci této největší země světa.

7:24 - Ruské jednotky podnikly ve čtvrtek několik omezených útoků, ale síla útoků a velikost nasazení se ani po konci operační pauzy nezvýšily, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ruské útoky zůstávají izolované, jejich tempo se nezvýšilo

Válka na Ukrajině

6:06 - Na jihu Ukrajiny podniklo ukrajinské letectvo vzdušné útoky na nepřítele, uvedlo ukrajinské velitelství Jih s tím, že bylo zlikvidováno 35 nepřátel a ruská vojenská technika.

Ukrajinské letectvo útočilo na jihu země na Rusy

Evropa

21:30 - Kyjev obvinil Rusko, že skladuje těžké zbraně a munici v areálu okupované Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, která je považována za největší atomovou elektrárnu v Evropě.

20:05 - Dohoda o plánu OSN na vývoz ukrajinského obilí během války s Ruskem bude podepsána v pátek v Istanbulu. Uvedl to úřad tureckého prezidenta.

Rusko, Ukrajina a Turecko podepíšou dohodu o vývozu obilí, oznámila Ankara

Evropa

19:18 - Milice separatistů v samozvaných lidových republikách DNR a LNR na Donbasu zvýšily své snahy naverbovat co nejvíce mužů do zbraně, aby nahradily ztráty. Dělají to i v nově dobytých městech a muži z obou pseudostátů si stěžují, že je nahánějí jako toulavé kočky.

Tragédie v pseudorepublikách: Verbíři honí muže jak toulavé kočky a posílají je umírat na frontu

Evropa

18:34 - V prvních šesti týdnech po ruské invazi na Ukrajinu vyrazilo do Polska deset úřadům známých britských sexuálních delikventů, kteří tvrdili, že budou poskytovat humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům. Podle serveru The Independent se objevily obavy, že se sexuální delikventi pokusí zaměřit na ukrajinské děti v uprchlických táborech.

18:19 - Západní letadla by mohla brzy zamířit na Ukrajinu, řekl na bezpečnostním fóru v Aspenu náčelník štábu amerického letectva, generál Charles Brown. Jednalo by se o buď letadla vyrobená v USA, nebo v jiných západních zemích.

Generál naznačil průlom: Na Ukrajinu mají brzy zamířit západní stíhačky

Amerika

18:06 - Ruská armáda na Ukrajině si v příštích týdnech pravděpodobně dá operační pauzu, protože jí dojde dech. Řekl to podle agentury Reuters šéf britské rozvědky MI6 Richard Moore na bezpečnostním fóru v Aspenu v americkém státě Colorado.

17:15 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj natočil videoprohlášení, v němž vyvrátil informaci, že je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Falešná zpráva o jeho špatném zdravotním stavu a neschopnosti vykonávat úřad zazněla ve vysílání několika rozhlasových stanic.

16:14 - Německo oznámilo další opatření na úsporné hospodaření s energiemi. Zpřísní se předpisy pro zásoby plynu, aktivují také rezervu hnědého uhlí.

15:13 - Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó ve čtvrtek přijede do Moskvy vyjednávat o nových dodávkách zemního plynu. Podle agentury AFP to oznámila strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko se na dodávkách plynu s Ruskem dohodlo už dříve, teď platí za plyn méně než jiné země Evropské unie.

14:42 - Ruské speciální jednotky v bojích na Ukrajině poprvé použily velkorážní odstřelovačskou pušku Sumrak (Soumrak) ráže 10,36 mm, která má nejdelší dostřel na světě, uvedla ve čtvrtek ruská státní agentura TASS. Upozornila i na problém velké váhy a potíže s dodávkami speciálních nábojů pro zbraň vyráběnou kusově.

Rusové vyzkoušeli na Ukrajině odstřelovačskou pušku s extrémním dostřelem

Evropa

13:57 - Americké salvové raketomety HIMARS mění průběh války na Ukrajině. Zatímco Kyjev je velebí, Moskvě přidělávají vrásky. V posledních dnech se o nich vede také informační válka.

Ruská agentura žádá v dopise Bělorusko o vytvoření falešné reportáže o zničení HIMARSu

Evropa

12:56 - Británie pošle na Ukrajinu více než 1600 protitankových střel a desítky dalších dělostřeleckých zbraní, oznámil britský ministr obrany Ben Wallace.

11:07 - Nejméně dva mrtvé a 19 zraněných si vyžádalo ruské ostřelování Charkova, hlásí média s odvoláním na gubernátora. Mezi raněnými je dítě.

10:26 - Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem chce ochránit své devizové rezervy. Dolar je za 36,57 hřivny, uvedla centrální banka.

9:45 - V noci byl opět ostřelován Kramatorsk. Zasažena byla i škola. Ostřelován byl i střed Bachmutu a raketa zasáhla dvůr domku v Torecku.

9:25 - Ruské jednotky ostřelují Charkov ze salvových raketometů Uragan, oznámil starosta města Igor Terechov. Útok si vyžádal zraněné, zasaženo bylo i jedno z městských zdravotnických zařízení. Pod palbou je také jedna z nejhustěji obydlených oblastí města.

6:00 - Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 tisíc ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Tento odhad je ještě vyšší než čísla, která pravidelně zveřejňují ukrajinská média. Značné ztráty podle amerického činitele utrpěla i Ukrajina.

5:15 - Nynější ruská ofenziva v Doněcké oblasti povede k dalším územním ziskům v Donbasu. S největší pravděpodobností budou dobyta města Slovjansk nebo Bachmut, tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

4:50 - Ruští vojáci se údajně snaží získat přístup ke strojovnám v blocích ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, aby tam mohli rozmístit svoji armádní techniku a zbraně. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinská společnost Enerhoatom, která spravuje ukrajinské jaderné elektrárny.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám