Hlavní obsah

Soudy s bosenskosrbskými válečnými zločinci pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG/BĚLEHRAD

Dvacet sedm let stráví ve vězení vysoký představitel bosenských Srbů Momčil Krajišnik (61) , kterého ve středu v Haagu odsoudil k Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) za zločiny proti lidskosti. Pro "nedostatek důkazů" byl zproštěn obvinění z genocidy. Žaloba pro něj žádala doživotí.

Článek

Bývalý předseda bosenskosrbského parlamentu byl odsouzen byl za pronásledování, vyhlazování a nucené deportace obyvatel nesrbské národnosti za občanské války v Jugoslávii v první polovině 90. let. Podle soudu pomáhal ozbrojeným bosenským Srbům vyhánět jiné národy z velkých oblastí Bosny a Hercegoviny. Krajišnik popíral, že by cokoli věděl o válečných zločinech. Bývalá premiérka bosenských Srbů Biljana Plavšičová však uvedla, "že byl velmi mocný" a dokonce byl po určitou dobu významnější než lídr bosenských Srbů Radovan Karadžič.  

Krajišnik byl považován za "pravou ruku" srbského vůdce Slobodana Miloševiče, který v cele haagského soudu zemřel ještě před ukončením vlastního procesu. Měl také blízko ke Karadžičovi, který se stále ukrývá. Na útěku i je bývalý velitel armády bosenských Srbů Ratko Mladič.

V Bělehradě soudí spolupracovníky Mladiče

Deset bývalých spolupracovníků bosenskosrbského generála Ratka Mladiče stanulo od středy před bělehradským soudem. Čelí obvinění, že pomáhali někdejšímu veliteli na útěku před spravedlností.

Desítka obviněných, zadržených počátkem letošního roku, podle obžaloby skrývala Mladiče od června 2002, kdy jej přestala chránit srbská armáda, až do letošního ledna. Generál podle obžaloby našel útočiště přinejmenším v pěti bělehradských bytech a jeho pomocníci za něj platili nájem a živili ho.

Proces pro Západ

Soudní proces má podle tiskových agentur také přesvědčit Evropskou unii, že Srbsko bere vážně své závazky polapit podezřelé z válečných zločinů.  

Zástupce prokurátora Branko Stamenković ale popíral tvrzení obhájců, že se proces koná jen jako politické divadlo pro Západ. Příští měsíc má do Bělehradu zavítat hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová, která zůstává přesvědčena, že se Mladič nadále skrývá v Srbsku pod ochranou svých stoupenců v armádě a policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám