Hlavní obsah

Soud EU zamítl žalobu Maďarska proti hlasování europarlamentu

Brusel/Haag

Soudní dvůr Evropské unie zamítl ve čtvrtek žalobu Maďarska proti Evropskému parlamentu, který v roce 2018 vyzval k zahájení unijního řízení proti Budapešti. Podle nejvyšší soudní instance EU je maďarská námitka neopodstatněná, neboť parlament jednal v souladu s unijním právem, kdy se nezapočítávají hlasy poslanců, kteří se zdrželi hlasování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova Evropského parlamentu v Bruselu.

Článek

Budapešť se v říjnu 2018 na soud obrátila kvůli hlasování, které se odehrálo o měsíc dříve. Poslanci v něm vyzvali členské země EU, aby prověřily, zda nacionálně-konzervativní vláda Viktora Orbána neporušuje evropské hodnoty stanovené unijním právem. Pro schválení vůbec první podobné výzvy byla potřeba dvoutřetinová většina hlasů. Maďarsku se však nelíbilo, že parlament při jejím výpočtu nekalkuloval s poslanci, kteří se zdrželi hlasování.

Europarlament schválil řízení proti Maďarsku, pošlapává prý hodnoty EU

Evropa

Návrh na zahájení řízení podpořilo 448 europoslanců, 197 bylo proti a 48 se zdrželo. Pokud by se započítaly i jejich hlasy, podpora pro usnesení by nebyla dvoutřetinová.

Podle soudu v Lucemburku však parlament postupoval podle unijních pravidel, když započítal pouze kladné a záporné hlasy. Soud zamítl i argument, že nezapočítání hlasů absentujících poslanců porušuje demokratické principy. Podle soudců zákonodárci dopředu věděli, že pokud se zdrží hlasování, jejich hlasy pro výpočet potřebné většiny použity nebudou.

Maďaři chtějí u soudu napadnout hlasování europoslanců, nebylo prý podle regulí

Evropa

Europoslanci, Evropská komise i některé členské státy dávají dlouhodobě najevo obavy, že Orbánova vláda v zemi omezuje nezávislost justice, médií či akademické svobody. Maďarsko v zatím bezvýsledném řízení námitky odmítá a často používá velmi ostrou protiunijní rétoriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám