Hlavní obsah

Soud EU: Kurdská PKK nepatří na seznam teroristických skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Justice Evropské unie ve čtvrtek rozhodla, že Strana kurdských pracujících (PKK) nepatří na unijní seznam teroristických organizací. Kromě unie PKK za teroristy považují i Spojené státy a samozřejmě Turecko, které s Kurdy z PKK vede dlouholetý ozbrojený konflikt.

Článek

Unie Stranu kurdských pracujících a její politické křídlo KONGRA-GEL zařadila na seznam teroristických organizací již v roce 2002, což mimo jiné přináší i zmrazení všech účtů a aktiv, které strana má. Podle verdiktu lucemburského Evropského soudu první instance, který je druhým nejvyšším soudem v unii, ovšem tento krok nebyl v souladu s právem EU.

Soud v podstatě nerozhoduje o tom, zda PKK je teroristickou organizací či není. Své rozhodnutí většinou vysvětluje tím, že unie svůj krok dostatečně nepodložila a nedala o něm dotyčné organizaci dostatečně vědět, nebo jí neinformovala o právu na odvolání.

Agentura Reuters citovala nejmenovaného unijního úředníka, podle nějž pro EU PKK na seznamu dále zůstává. V roce 2007 jej totiž aktualizovala a vzala přitom v potaz připomínky soudu z podobného případu, který se odehrál již v minulosti. Turecko, stejně jako Spojené státy a Evropská unie, považuje PKK za teroristickou organizaci a odmítá s ní jednat. Ankara se obává, že by autonomní snahy iráckých Kurdů mohly povzbudit kurdské obyvatelstvo v Turecku, aby hledalo podobné řešení. PKK žádá politickou a kulturní autonomii pro území na jihovýchodě Turecka obývané převážně kurdským etnikem. Konflikt mezi Turky a Kurdy vypukl v roce 1984 a dosud si vyžádal desítky tisíc obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám