Hlavní obsah

Sorosova univerzita se stěhuje z Budapešti do Vídně

– Bratislava, Vídeň
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Středoevropská univerzita (CEU) v pondělí oficiálně oznámila, že se z Budapešti přestěhuje do Vídně. „Z Budapešti nás vytlačili,“ řekl rektor CEU Michael Ignatieff na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Rektor CEU Michael Ignatieff

Článek

Nové studenty bude univerzita přijímat od září 2019 už ve Vídni. Ti, kteří začali studovat v Budapešti, dokončí svá studia v maďarském hlavním městě. Rektor označil za bezprecedentní, že americkou instituci vyhnali ze spojenecké země, která je členem Evropské unie a NATO.

„Splnili jsme všechny nové požadavky, abychom mohli zůstat. Maďarská vláda však nereagovala,“ konstatoval Ignatieff. Představitelé univerzity vyslovili lítost, že musí opustit Budapešť.

Vláda věc vůbec neřeší

CEU nedávno oznámila, že pokud se jí do 1. prosince nedostane ze strany maďarské vlády garancí ohledně akademické svobody, přesune své působení do rakouského hlavního města. Na otázku televize RTL nejmenovaný představitel vlády v sobotu řekl, že ultimáty univerzity se kabinet vůbec nezabývá. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž obviňuje CEU, že v zemi nepůsobí v souladu s platnými předpisy.

CEU sídlí v Budapešti, ale původně byla akreditována v americkém státě New York. Loňská novela maďarského školského zákona zrušila povolení k činnosti registrovaným zahraničním vysokým školám, které nevyučují ve svých domovských zemích. CEU už nově stanovené podmínky splnila, maďarská vláda však nereagovala.

Univerzitu založil v roce 1991 americký miliardář maďarského původu George Soros.

Reklama

Výběr článků

Načítám