Hlavní obsah

Sociálka v Anglii svěřila dívku do péče rodiny, která ji zneužívala

Bradford

V anglickém Bradfordu sociální pracovníci nedokázali ochránit patnáctiletou dívku před sexuálním zneužíváním a vykořisťováním. Umožnili, aby se provdala za člověka, který ji zneužíval, a ještě ji svěřili rodině manžela do pěstounské péče. Jeden z pracovníků úřadu sociální péče zřejmě byl dokonce na svatbě přítomen. Vyplynulo to ze zprávy nezávislého vyšetřování zneužívání pěti dětí v Bradfordu za posledních dvacet let, o které informovala britská média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prošetření působení sociální služby v Bradfordu bylo provedeno poté, co tam bylo před dvěma lety odsouzeno na celkových 57 let devět mužů pákistánského původu za zneužívání dívek, o které se sociální správa v Bradfordu starala.

Dívka označovaná jako Anna byla svěřena do ústavní péče, ale více než 70krát utekla. Následně byla umístěna do rodiny svého přítele, který ji ale týral. Detaily o svém sexuálním zneužívání, které zahrnovalo i znásilnění, svěřila anonymní podpůrné službě pro dívky zapojené do prostituce, ale nic nebylo předáno policii nebo sociální správě.

Britský gang prodával nezletilé dívky

Evropa

Svěřena do péče rodině muže, který ji zneužíval

O rok později, kdy jí bylo 15 let, sdělila pracovníkovi této podpůrné organizace, že konvertovala k islámu a vdala se na obřadu provedeném podle islámského práva šaría za svého staršího asijského přítele. Dívka původně nepocházela z muslimského prostředí.

V rámci vyšetřování Anna posléze vypověděla: „Od čtrnácti jsem se připravovala na svatbu, abych převzala roli islámské manželky vyplňující potřeby svého manžela a širší rodiny jako služka.“

„Nebyli jsme podobné rasy, vyznání nebo kultury,“ zdůraznila ve své výpovědi a dodala: „Byla jsem dál objektem domácího násilí a byla jsem donucena k sexuálnímu vztahu. Bála jsem se odejít, abych nebyla zabita ze cti.“

Česko-slovensko-kurdský gang poslali v Británii do vězení za znásilňování nezletilých

Evropa

Svatby se přitom údajně účastnil sociální pracovník, který měl děvče na starosti. Ten prý dospěl k závěru, že svatba dívky v tak mladém věku sníží rizika, která by se objevila, kdyby byla dívka zase nezvěstná. Úředně byla dívka svěřena rodině svého manžela do pěstounské péče, rodina začala dostávat příspěvky na pěstounskou péči, uvedl list The Daily Mail.

Anna uvedla, že úřady „ignorovaly zneužívání a dovolily, aby jí tato rodina zničila dětství“.

Zpráva postup sociálky zhodnotila slovy: „Je obtížné pochopit, jak bylo možné učinit toto rozhodnutí, jehož výsledkem bylo, že Anna zůstala zcela závislá na člověku, který ji zneužíval, a na jeho rodině.“ Dodala, že místo toho, aby ji sociální úřad ochránil před utrpením, umístil ji do rodiny manžela, což ji „vystavilo většímu riziku a učinilo zcela závislou“. Podle zprávy se stala v rodině obětí domácího otroctví a byla sexuálně zneužívána dospělými muži.

Oběť gangu si stěžuje na nečinnost policie

Další obětí byla podle zprávy Fiona Goddardová, kterou zneužíval gang mužů od roku 2008. „Nahlásila jsem několikrát fyzické násilí, sexuální zneužívání nebo znásilnění a nikdy po tom nešli. Měli to šanci utnout v zárodku a uchránit mě před roky zneužívání, ale nikdy to neudělali.“ Goddardová byla jednou z obětí devíti mužů pákistánského původu, odsouzených před dvěma lety.

Úřad sociální péče v Bradfordu i bradfordská policie se už omluvily za pochybení, ale obě oběti nejsou spokojeny ani s posledním vyšetřováním a požadují zcela nezávislé vyšetřování. „Zpráva mluví o pěti lidech, ale co ty stovky dalších, kteří si zaslouží stejnou omluvu a vidět přiznané selhání černé na bílém.“

Bývalý žalobce v jiném případu zneužívání dívek v Rochdale uvedl, že zpráva je „hluboce skličující, ale nikoli překvapující”. Podle něj by rozsah zneužívání odhalilo až úplné vyšetřování. Za důležitější však považuje nápravu stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám