Hlavní obsah

Sobotka: Rakousko řeší nezaměstnanost na jedničku, Česko by si z něj mělo vzít příklad

Právo, Jaroslav Zbožínek (Vídeň)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanost a s tím související sociální politika, současná situace na Ukrajině a vztah k Rusku byla hlavními tématy vídeňské schůzky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Ministerský předseda zavítal v úterý na svou první návštěvu Rakouska ve funkci.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Heinzem Fischerem a manželkami

Článek

Sobotka obdivuje sociální politiku našeho jižního souseda. „Rakousko dokáže držet nezaměstnanost na velmi nízké úrovni i v době, kdy se ekonomice nedaří,“ řekl Sobotka po setkání. Česko by si proto mělo podle něj vzít z Rakouska příklad.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka po příjezdu do Vídně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oba politici se shodli, že by nebylo dobré zavádět sankce proti Rusku kvůli Ukrajině.

S rakouským prezidentem se shodli na tom, že státy visegrádské čtyřky by měly více koordinovat své aktivity s Rakouskem. "Bylo by dobře, abychom zavedli určitou tradici – když ne setkávání celých vlád, tak alespoň premiérů a vybraných ministrů," řekl Sobotka. Společná jednání vlád před léty zavedlo Česko se Slovenskou republikou.

Najde si čas na kulturu

Českého premiéra čeká ještě jednání s rakouským protějškem Wernerem Faymannem. S ním by měl probrat rozvoj dopravní infrastruktury, energetickou bezpečnost, dotknout by se měli také aktuálního vývoje v Evropské unii.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Heinzem Fischerem.

Vedle schůzky s rakouským kancléřem čeká Sobotku jednání se starostou Vídně Michaelem Häuplem, čas by si měl najít i na kulturu. Měl by zavítat o dvojjazyčné školy Komenský a navštíví výstavu Rudá Vídeň v prádelně.

Jednodenním jednáním ve Vídni uzavírá premiér sérii návštěv zemí sousedících s Českem. Sobotku doprovázejí nejen jeho manželka Olga, ale i šéf jeho poradců Vladimír Špidla či státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám