Hlavní obsah

Sníh opět zkomplikoval předvánoční dopravu v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné sněžení, které zasáhlo v noci na pondělí značnou část západní Evropy, opět způsobilo značné komplikace v dopravě včetně letecké, která je před Vánocemi plně vytížena. Největší pařížské letiště Charlese de Gaulla přerušilo odbavování a desítky letů zrušilo i londýnské letiště Heathrow.

Článek

Na pařížském letišti Charlese de Gaulla musely přenocovat tři tisíce lidí. Ráno navíc přestalo zvládat nápor i letiště v Orly, i když dopoledne provoz obnovilo. Obě letiště oznámila, že musí kvůli sněžení nadále rušit asi 30 procent letů.

Stovky lidí nocovaly i na londýnském letišti Heathrow, kde ráno bylo odbaveno 60 letů, ale další byly zrušeny. Britský ministr dopravy Philip Hammond k omluvě leteckých společností a vedení letiště Heathrow dodal, že u letecké dopravy je na prvním místě bezpečnost.

Foto: Luke McGregor, Reuters

Zavřená odbavovací místa na londýnském letišti Heathrow

Potíže jsou i na letištích v Amsterdamu, Bruselu a ve Frankfurtu, menší londýnská letiště Gatwick a Stansted jsou ale v provozu stejně jako birminghamské a edinburské.

V Bruselu zůstalo v noci na letišti zablokováno na 1400 lidí. Během dopoledne byl také provoz obnoven, lety do Londýna a Stockholmu však zůstaly zrušené.

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem muselo zrušit přes 300 letů. Pokud by znovu sněžilo, výluky by musely pokračovat, uvedla mluvčí. Letiště v Düsseldorfu naproti tomu hlásí uvolnění provozu po víkendových potížích.

Sníh hrozí Británii

Čeká se další sněžení. Napadnout by mělo pět až deset centimetrů sněhu, zasažen by měl být především Wales, sSotsko a severovýchod Anglie.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Havárie v Severním Irsku zablokovala silnici v Carginu.

Situaci v Británii navíc komplikují nezvykle tuhé mrazy, kdy teplota v Cheshamu v Buckinghamshire klesla na -19,6 stupně.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Zasněžené letiště v Bruselu

Letiště v Praze Ruzyni od nedělního odpoledne do pondělního rána zrušilo 12 odletů a 12 příletů kvůli trvající nepřízni počasí v zahraničí. V pondělí je zrušeno dalších 16 letů. Pražské letiště samotné kvůli počasí nyní potíže nemá. [celá zpráva]

Foto: Thierry Roge , Reuters

Odledování letadla na bruselském letišti

Problémy na francouzské dráze

Potíže hlásí i expresy Eurostar spojující Paříž, Brusel a Londýn, takže se obtížně hledá alternativa ke zrušeným letům. Železnice měla problémy i v Normandii. Vláda vyzvala obyvatele v zasažených oblastech, aby se spoléhali spíše na své automobily, i když silnice se také nedaří udržovat sjízdné.

Pařížské nádraží Saint-Lazare se i v noci na pondělí změnilo v noclehárnu, pro stovky cestujících protože bylo zrušeno mnoho spojů, napsala agentura AFP.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Havárie na dálnici A1 mezi Paříží a Lille

Na severovýchodě Francie zůstalo nejméně 5000 domácností bez proudu.

Potíže v Německu

V německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zakázaly úřady autům nad 7,5 tuny vjezd na dálnici. Snaží se tak zabránit zablokování důležitých spojnic obdobně jako v uplynulých dnech, kdy právě nákladní auta způsobila na náledí nejvíce havárií.

Problémy měly i německé železnice na regionálních i dálkových spojích, zpoždění ale nepřekračovalo půl hodiny.

Foto: Wolfgang rattay, Reuters

Spojnici mezi dálnicemi A3 a A4 zablokoval v pondělí ráno u Kolína havarovaný kamión.

Kamióny, které do této oblasti po dálnici přijíždějí z jiných částí Německa, jsou na pomezí policií odkláněny na běžné silnice. Opatření však kamiónovou dopravu v zemi prakticky ochromilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám