Hlavní obsah

Bavorsko se pomalu uvolňuje ze sevření ledu. Mnichovské letiště obnovuje provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mnichovské letiště, které v pondělí kvůli ledovce a námraze ohlásilo zrušení úterních dopoledních letů, krátce po poledni začalo obnovovat provoz. Výluka měla dopad i na Česko, všechny linky na úterý mezi Prahou a Mnichovem byly odřeknuty. S následky sněžení a mrazu se potýkají kromě Bavorska i další regiony. Meteorologové ale už na řadě míst zmírnili nebo odvolali varování.

Sníh zasypal NěmeckoVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud nemáte potvrzeno, že se váš let uskuteční, na letiště ani nejezděte a zůstaňte doma,“ vyzývala dopoledne cestující na sociálních sítích správa mnichovského vzdušného přístavu.

Lufthansa, jedna z hlavních leteckých společností, které letiště v Mnichově využívají, radila svým zákazníkům, aby si své zrušené lety přerezervovali. Jenže nápor cestujících zablokoval telefonní linku společnosti, a tak jeden z nich podle serveru Euronews uvedl, že pokus o změnu rezervace mu trval více než devět hodin.

V Bavorsku se kvůli ledovce a přívalům sněhu zkomplikovala doprava nejen na silnicích, ale také na železnici. Vlaky jezdí s velkými problémy už od víkendu, kdy napadly desítky centimetrů sněhu.

Kvůli sněhu a padajícím stromům a větvím z hlavního nádraží bavorské metropole odjíždí jen velmi málo vlaků. Podařilo se ale zprovoznit trať z Mnichova do Rakouska. Dálkový provoz ve směru na Salcburk sice zůstává omezen, ale zlepšení lze podle německých drah Deutsche Bahn (DB) očekávat také na tratích z Mnichova do Stuttgartu a Norimberku.

Ochromena byla mnichovská hromadná doprava. Jen s potížemi jezdily nejen tramvaje, ale i městské vlaky S-Bahn. Mnichovský dopravní podnik MVG uvedl, že zaměstnanci ručně čistili jednu z tramvajových tratí, kterou chce firma zprovoznit. K ruční práci přistoupili poté, co kvůli sněhu vykolejilo odklízecí vozidlo.

Kvůli silným vrstvám sněhu na střechách a náledí na silnicích bavorské úřady uzavřely v některých oblastech školy. Jde například o okres Freising. „Mrznoucí déšť proměnil během noci některé ulice v klouzačky,“ uvedl podle stanice BR24 freisingský okresní úřad.

Některé školy jsou uzavřené také v okrese Erding, v Augsburgu a jeho okolí, v Landshutu či okrese Rottal-Inn.

Přívaly sněhu na jihu Německa. Kolabuje letecká i pozemní doprava

Evropa

Německá meteorologická služba DWD na úterý vydala varování kvůli sněžení a ledovce nejen pro Bavorsko, ale také pro velkou část Německa. Během dne však meteorologové výstrahu omezili na sever a východ Německa a také na bavorské pomezí s Českem a Rakouskem.

V Braniborsku a Sasku musí řidiči počítat s ledovkou a mrznoucím deštěm, v Horní Lužici a Krušných horách hrozí sněhové závěje a pobřeží Severního a Baltského moře trápí silné poryvy větru.

Mnichovské letiště kvůli ledovce zrušilo úterní starty a přílety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám