Hlavní obsah

Slovinská vláda pošle kvůli uprchlíkům na hranice vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň
Aktualizováno

Slovinská vláda během nočního jednání navrhla nasadit kvůli přívalu běženců k ostraze hranic armádu. Novináře o tom v úterý ráno informoval slovinský premiér Miro Cerar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovinsko chce povolat na hranice armádu, příval migrantů neustáváVideo: Reuters

 
Článek

"Nejde o vynucování mimořádného stavu, jde o posílení kontrol na hranicích," řekl o chystaném opatření Cerar.

Vláda chce, aby vojáci pomohli policistům s ostrahou pohraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příslušný zákon o povolání vojska by měl parlament přijmout ještě během úterý.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně také s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes jejíž území uprchlíci procházejí na severozápad Evropy.

Chorvati ignorují slovinské žádosti

V úterý slovinská vláda v této souvislosti obvinila Chorvatsko, že posílá k hranicím se Slovinskem tisíce migrantů a ignoruje veškeré žádosti o to, aby příliv běženců nějakým způsobem kontrolovalo.

Kabinet si postěžoval, že "tlak imigrantů přicházejících z Chorvatska se stupňuje, imigranty posílají do Slovinska bez jakékoli kontroly"

Policisté sáhli po slzném plynu  

Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat a uprchlíky podle unijních azylových pravidel registrovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla migranty do země vpustit.

Maďarská agentura MTI nicméně s odvoláním na chorvatskou televizi HRT informovala, že slovinská policie na chorvatsko-slovinském hraničním přechodu Trnovec v noci na úterý použila slzný plyn.

Migranti tam v chladu a dešti čekali téměř dvacet hodin, než pro ně přijely autobusy. Když se chtěli co nejdříve dostat do vyhřátých autobusů, došlo k potyčce se slovinskou policií, která se rozhodla použít zmíněný slzný plyn. Podle agentury MTI se ho nadýchaly i malé děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám