Hlavní obsah

Slovenští zdravotníci odmítají přesčasy

Bratislava

Kvůli napjaté situaci ve slovenském zdravotnictví chce odmítnout služby 2511 lékařů především z fakultních, univerzitních a okresních nemocnic. Informovali o tom zástupci lékařského odborového svazu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Většina lékařů nevidí důvod, aby dobrovolně souhlasili s nadlimitní nadčasovou prací,“ řekl předseda odborů Peter Visolajský. Přitom bez dobrovolného souhlasu lékařů s nad­časovou prací by byl chod slovenských nemocnic zcela znemožněn. „Nikoliv lékaři, ale systém opustil pacienta,“ dodal.

Lékaři podle něj odmítají dál akceptovat rozklad zdravotnictví a zhoršující se podmínky pro pacienty, protože ze strany vlády a ministerstva zdravotnictví nevidí kroky k řešení situace. Podle Visolajského slovenské zdravotnictví funguje už pouze na základě přetěžování lékařů nadčasovou prací.

Nedostatek mediků a peněz se neřeší

Podle slovenských lékařů se ve zdravotnictví dlouhodobě neřeší nedostatek zdravotních sester, zkušených lékařů a podfinancování celé oblasti. Představitelé lékařských odborů varovali, že zdravotníci v pandemii sice nemohou stávkovat, ale prostě odejdou.

Slovensko zmírní omezení pro očkované

Koronavirus

„Slovenské zdravotnictví je ve špatném stavu a každým rokem se to prohlubuje,“ upozornili odboráři.

Podle Visolajského přinesla situace kolem pandemie koronaviru v sousedních zemích razantní zvyšování platů ve zdravotnictví.

„Nejsme ochotni se nečinně dívat, jak se řady našich kolegů – lékařů a sester – postupně zmenšují kvůli výpovědím a odchodům do zahraničí,“ konstatoval Visolajský. V uplynulém období už podle něho opustilo systém 1200 lékařů a zdravotních sester. Podle odborářů odchody zdravotníků ochromují chody oddělení i celých nemocnic.

Slovenští antirouškaři hromadně vyvolávají rvačky s policií v supermarketech

Evropa

„Abychom mohli zachraňovat, musíme zachránit zdravotnictví před kolapsem,“ dodávají odboráři.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že pracuje na postupném zlepšování a na průlomové reformě zdravotnictví.

„Pracujeme rovněž na adek­vátním ohodnocení zdravotníků, na zefektivnění systému vzdělávání a na zjednodušení podmínek pro vstup lékařů z třetích zemí do slovenského zdravotnictví,“ uvedla mluvčí resortu Zuzana Eliášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám