Hlavní obsah

Slovenští poslanci se společně modlili

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Skupina věřících slovenských poslanců si tento týden našla čas na společnou modlitbu přímo v budově parlamentu. Téměř desítka zákonodárců strávila v modlitbách asi 15 minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Překvapením bylo, že na modlitbě se za Křesťanskodemokratické hnutí zúčastnil pouze iniciátor celé akce Jozef Mikloško. K věřícím poslancům se však přihlásili dva mladí zákonodárci z řad vládní strany Směr-sociální demokracie. „Rádi se společného modlení zúčastníme i příště,“ uvedl Otto Brixi (Směr).

Společná modlitba se uskutečnila v zasedačce jednoho z parlamentních výborů, ale věřící poslanci chtějí požádat vedení parlamentu o zřízení modlitebny. „Vždyť Bůh do parlamentu patří,“ argumentuje Mikloško. Za vlády premiérky Ivety Radičové byla zřízena kaple přímo na Úřadě vlády.

Někteří analytici v této souvislosti upozorňují, že slovenská ústava neváže státní zřízení na žádnou ideologii ani náboženství. Proto považují případné zřízení modlitebny přímo na půdě parlamentu za kontroverzní.

„Slovensko je v této oblasti dvoutvárné. Ústava se sice neváže k žádné ideologii, zároveň však uvádí, že se hlásíme k náboženským tradicím,“ uvedla socioložka Zuzana Kusá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám