Hlavní obsah

Slovenští policisté působili jako převaděči, inkasovali 200 až 400 eur za migranta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie rozbila gang převaděčů, který působil na slovensko-ukrajinské hranici. Členy převaděčské skupiny byli i slovenští policisté. Deník Korzár v pondělí informoval, že převaděči inkasovali za každého migranta 200 až 400 eur (5200 až 10 400 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Přechod Vyšné Německé – Užhorod

Článek

Prokuratura ukončila vyšetřování zločinu převaděčství a spis je už u okresního soudu Košice II. Podle vyšetřovacího spisu vpustila skupina nelegálně na Slovensko celkem 275 osob. V případě figuruje osm obviněných.

„Pět mužů a dvě ženy jsou stíháni na svobodě. Ukrajinec Jurij B. (39) byl umístěn do vazby,“ napsal list. Obviněným hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Organizovaná skupina převaděčů působila na slovensko-ukrajinské hranici od září 2012 do listopadu 2016. K odhalení skupiny došlo koncem roku 2016.

„Členové skupiny byli policisté pasové kontroly z hraničního přechodu Vyšné Nemecké. Jejich úkolem bylo zabezpečit nedovolené překročení státní hranice ilegálním migrantům, především občanům Sýrie, Iráku a dalších zemí,“ konstatoval deník Korzár.

Hlavní organizátor, občan Ukrajiny, vybavil migranty falešnými doklady a vízy. „Jurij B. poté zabezpečil vozidlo a přechod přes hranice v době, kdy měli službu dopředu dohodnutí policisté. Obžaloba obsahuje 33 skutků kvalifikovaných jako zločin převaděčství a zločin zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ uvedl list.

Reklama

Výběr článků

Načítám