Hlavní obsah

Slovenští policisté budou moci při kontrole dokladů snímat otisky prstů

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra navrhuje, aby policisté mohli při kontrole dokladů snímat otisky prstů. Návrh schválila vláda, a pokud ho odhlasují poslanci, bude platit od letošního prosince.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Nová kompetence by měla umožnit policistům snímat otisky prstů pro automatické vyhledávání a srovnávání v informačních systémech policie, především v schengenském informačním systému,“ citoval ministerstvo vnitra deník Sme. Resort tvrdí, že vychází z nařízení Evropské unie, které má za úkol propojení různých databází.

Od prosince se tak může stát, že policista na Slovensku požádá občana o doklady a odebere mu otisky prstů, i když není z ničeho obviněn. Jako příklad uvádí úřad podezření, že kontrolovaný člověk používá cizí identitu nebo se prokáže kradenými doklady.

Otisky nebudou uchovávány a budou použity pouze v momentu kontroly osoby
slovenské ministerstvo vnitra

„Otisky sejme přenosné elektronické zařízení a systém je srovná s otisky v databázi hledaných, nezvěstných nebo monitorovaných lidí na území Schengenu. Sejmuté otisky nebudou uchovávány a budou použity pouze v momentu kontroly osoby,“ slibuje slovenské ministerstvo vnitra.

Resort připustil, že v praxi tento systém nebude fungovat ani od letošního prosince stoprocentně, protože policie má momentálně k dispozici jen 26 kusů mobilních elektronických zařízení na sejmutí otisků. Současně zařízení používají policisté hraniční a cizinecké policie na schengenské hranici s Ukrajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám