Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud pozastavil povinnou karanténu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ústavní soud ve středu potvrdil, že pozastavil platnost vyhlášky, která nařizuje povinnou karanténu pro neočkované při vstupu do země.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté na hranici se Slovenskem.

Článek

Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že všechna opatření byla nastavena tak, aby chránila lidi na Slovensku před šířením delta variantou. Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková připustila, že některá rozhodnutí dělala vláda pod časovým tlakem, takže mohlo dojít k pochybením.

Poslanec opoziční strany Směr - slovenská sociální demokracie Ľuboš Blaha se vyjádřil už v úterý a označil chystané pozastavení vyhlášky za velkou věc.

„Po celou dobu jasně říkáme, že je to jasná diskriminace. Slováci se nemohou dělit na nadlidi a podlidi,“ uvedl Blaha.

Opoziční poslanec tvrdí, že současná diskriminace neočkovaných je v rozporu s nařízením Evropské unie. „Oni zavedli apartheid na hranicích, ničí lidské životy a likvidují cestovní ruch. Očkování nesmí být povinné,“ dodal Blaha.

Kvůli zpřísnění turisté prchají ze Slovenska

Cestování

Od pátku vyžaduje Slovensko při vstupu do země 14denní karanténu všech lidí, kteří nejsou očkováni proti koronaviru.

Nejdříve pátý den karantény je možné absolvovat PCR test a v případě negativního výsledku izolace končí. Výjimku z karantény má kromě očkovaných osob také tranzit či posádky nákladní, autobusové, vlakové a letecké dopravy.

Na Slovensku čeká neočkované turisty karanténa, v srpnu to má platit i pro starší děti

Evropa

V přechodném období, které potrvá do 9. srpna, platí výjimka z karantény také pro osoby očkované pouze první dávkou vakcíny.

Výjimka z karantény platí do stejného termínu také pro děti ve věku 12 až 18 let. Pokud ani po tomto termínu nebude dítě očkované, bude muset po příjezdu na Slovensko do 14denní karantény a s ním také rodiče. Nehledě na to, zda jsou očkováni, nebo ne.

Všichni cestující, kteří vstupují na území Slovenské republiky, se musí zaregistrovat na webu eHranica. Pro očkované bude platit první registrace na eHranica po dobu šesti měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám