Hlavní obsah

Kvůli zpřísnění turisté prchají ze Slovenska

Bratislava

Slovenští hoteliéři, majitelé penzionů, restaurací a wellness doufali, že letošní sezona bude lepší než ta loňská. Přísná protipandemická opatření zavedená slovenskou vládou začátkem července jim však opět udělala škrt přes rozpočet – turisté hromadně ruší pobyty.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry (ilustrační foto)

Článek

Neočkovaným cizincům totiž hrozí po příjezdu na Slovensko karanténa. V termálních lázních Štúrovo odříkají pobyty především turisté z České republiky. „Peníze vracíme v 90procentní výši. V případě zájmu mohou turisté bezplatně přeložit svůj pobyt na příští rok,“ řekla televizi Markíza Lívia Némethová, vedoucí oddělení marketingu Vadaš Thermal Resort Štúrovo. „Obáváme se, že v srpnu bude ještě víc stornovaných pobytů,“ dodává.

Vláček, který jezdí přes dunajský most do maďarského Ostřihomu, se vrací do Štúrova většinou prázdný. Kdysi býval plný maďarských turistů. I to je už minulost.

Slovenský turistický semafor umožní vyhnout se přeplněným lokalitám

Cestování

Storna pobytů postihla i Vysoké Tatry. „Zaznamenali jsme masivní rušení především ze strany zahraničních turistů, kteří se nechtějí podrobit současným cestovním pravidlům. Najde se tady několik českých turistů, Poláci nezůstávají vůbec a Maďaři velmi ojediněle,“ uvedla Lucia Blašková z oblastní organizace cestovního ruchu Region Vysoké Tatry.

Španělé se zřekli svatby na zámku

„Pobyty ruší dokonce i slovenští turisté, když zjistí, že do hotelu s wellness potřebují očkování nebo jiný certifikát,“ dodala Blašková.

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

Koronavirus

Zahraniční turisté přitom kdysi tvořili až třicet procent návštěvníků a čtyřicet procent ubytovaných. Zámek Château Belá se stal oblíbeným místem pro konání svateb a společenských akcí. Po zavedení přísnějších opatření se firemní akce začaly hromadně rušit, španělská klientela dokonce odřekla rezervaci celého areálu na svatbu.

Zuzana Ballaschová z organizace Fórum cestovního ruchu Slovenské republiky proto upozorňuje, že domácí turisté nemohou beze zbytku nahradit výpadek zahraničních návštěvníků.

Na Slovensku čeká neočkované turisty karanténa, v srpnu to má platit i pro starší děti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám