Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud pozastavil kontroverzní novelu trestního zákoníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek potvrdil, že pozastavil platnost novely trestního zákoníku i několika dalších změn v trestním právu, nikoliv ovšem rušení Úřadu speciální prokuratury, který tím pádem 20. března 2024 zanikne. Podnět k Ústavnímu soudu podala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i opozice.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenský ústavní soud pozastavil změny v trestním právu neobvykle ještě předtím, než byl schválený balíček trestněprávních změn zveřejněn ve Sbírce zákonů. Opozice dříve tvrdila, že vláda záměrně oddaluje publikaci zákona, aby omezila možnost ústavních soudců zákony přezkoumat. Prezidentka Čaputová podepsala zákon už zhruba před dvěma týdny.

Čaputová označila rozhodnutí Ústavního soudu za dobrou zprávu pro demokracii a právní stát na Slovensku. „Rychlé rozhodnutí o pozastavení účinnosti novely svědčí o tom, že zásah do ústavou garantovaných práv občanů touto novelou by mohl být natolik závažný, že ústavní soudci považovali za důležité prozkoumat ho ještě předtím, než novela nabyla účinnost,“ uvedla hlava státu.

Ústavní soud se v kritických chvílích ukázal jako instituce, která umí demokracii chránit.
bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková

Premiér Robert Fico (Směr) tvrdí, že vládní koalice dosáhla svého hlavního cíle – zrušení Úřadu speciální prokuratury. Část novely, která ruší Úřad speciální prokuratury, totiž Ústavní soud ponechal v platnosti. Úřad fungoval dvacet let a dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů i na korupční případy předchozích vlád pod vedením Ficova Směru. Vykonává dozor nad zachováním zákonnosti před zahájením trestního řízení a v přípravném řízení a trestně stíhá osoby podezřelé ze spáchání trestných činů v rámci zločinecké skupiny, z korupce, zneužívání pravomocí veřejného činitele, finanční kriminality, terorismu a extremismu.

Spokojená opozice

„Ústavní soud vyslal jasný signál, že vítěz nemůže všechno. V kritických chvílích se ukázal jako instituce, která umí demokracii chránit. Jeho rychlost a včasnost je třeba zvlášť ocenit,“ řekla bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Svoboda a solidarita Mária Kolíková. Rozhodnutí ústavního soudu bude závazné až jeho zveřejněním ve Sbírce zákonů. Podle Kolíkové by se tak s ohledem na termín rozhodnutí soudu a doručení jeho verdiktu zúčastněným stranám mělo stát ještě do poloviny března.

O tom, zda novela trestního zákoníku a dalších zákonů je v rozporu se slovenskou ústavou, bude ústavní soud rozhodovat později.

Roli by hrál i jediný den

Ústavní soudci pozastavili platnost ustanovení trestního řádu, podle něhož by policie a soudy v trestním řízení nově musely zohledňovat nezákonně získané důkazy, pokud by byly ve prospěch obviněného. Pozastavili rovněž schválenou možnost zpětného přezkoumávání dohod o vině a trestu, které výměnou za doznání a nižší trest uzavírají se žalobcem obvinění. Tuto možnost využili například i ti stíhaní, kteří pak spolupracovali s policií na vyšetřování kauz lidí s vazbami na vládní stranu Směr.

Pokud by zmíněná novela trestního zákoníku nabyla právní moci, byť jen na jeden den, vztahovala by se podle odborníků i na případy, které soudy dosud pravomocně neuzavřely. Při rozhodování o vině a o výši trestu se uplatňuje nejmírnější právní úprava z doby od spáchání trestného činu po odsouzení pachatele. I kdyby platila jen jeden den.

Ministr spravedlnosti Boris Susko (Směr) připomněl, že novela ještě není zveřejněna ve Sbírce zákonů, tedy není platná. „Nikdy v historii Slovenské republiky se nestalo, že ústavní soud rozhodl o zákonu, který ještě nenabyl platnosti,“ zdůraznil Susko.

Ústavní právník Radoslav Procházka vyjádřil přesvědčení, že novela platit nebude. „Nedovedu si představit, že by novela mohla být alespoň jediný den účinnou,“ řekl Procházka. „Naštěstí se ukázalo, že u nás stále fungují instituce ochrany a obrany demokracie. Ústavní soud vystoupil z komfortní zóny a svým rozhodnutím zmařil snahu vládní koalice změnit trestní kodexy způsobem, který by poškozoval poškozené,“ nechal se slyšet politolog Jozef Lenč.

Šimečkovo Progresivní Slovensko předstihlo v průzkumu Ficův Směr

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám