Hlavní obsah

Slovenský průzkum: Pellegrini v čele, Kotleba padá

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud by se parlamentní volby na Slovensku konaly v únoru 2021, zvítězila by strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho se ziskem 23 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini

Článek

Strana Hlas vznikla loni po odštěpení Pellegriniho křídla ze strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Podle zmíněného průzkumu by na druhém místě skončila vládní strana Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka se ziskem 12,9 procenta hlasů. Na třetím by skončilo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče, kterému by dalo svůj hlas 10,4 procenta Slováků.

Únorový průzkum agentury Focus
Hlas-sociální demokracie23 %
Svoboda12,9 %
OLaNO10,4 %
Směr-sociální demokracie9,2 %
Progresivní Slovensko6,7 %
LSNS6,6 %
Jsme rodina5,2%
Za lidi5,2%

Ficovu stranu Směr-sociální demokracie by volilo 9,2 procenta voličů a mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko by získala 6,7 procenta hlasů. Po odchodu několika populárních politiků pokračují pád preferencí Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, kterou by v únoru volilo 6,6 procenta Slováků.

Do parlamentu by se ještě dostaly vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára (5,2 procenta) a Za lidi (5,2 procenta).

V parlamentních volbách, které se konaly před rokem zvítězilo hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů před stranou Směr-sociální demokracie, kterou volilo přes 18 procent Slováků.

Reklama

Výběr článků

Načítám