Hlavní obsah

Slovenský prokurátor obvinil ministra vnitra z diskreditace

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Prokurátor ze slovenské zvláštní prokuratury Vasiľ Špirko ve čtvrtek obvinil ministra vnitra Roberta Kaliňáka, že vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření z možného uplácení Kaliňáka a bývalého ministra financí a dopravy Jána Počiatka (oba Směr-sociální demokracie) při zadávání veřejné zakázky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

„Podávám trestní oznámení na ministra vnitra Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policejního sboru a ředitele národní protikorupční jednotky pro podezření ze sabotáže,” řekl Špirko.

„Můžete zdiskreditovat prokurátora, ale nemůžete zničit pravdu,“ vzkázal Kaliňákovi prokurátor. Špirko je prokurátorem úřadu speciální prokuratury, která se na Slovensku zabývá nejzávažnější kriminalitou.

Špirko podal trestní oznámení, jež se týkalo možného uplácení Kaliňáka a Počiatka, kteří měli v minulosti společnou firmu. Dohlížel rovněž na prověřování obchodní transakce mezi Kaliňákem a podnikatelem, který byl mezitím obviněn z daňového úniku.

Špirkovi byly následně spisy odňaty a byl obviněn, že vytvářel tlak na nejmenovaného svědka. Ten měl zmiňovat úplatky v hodnotě několika set tisíc eur, které prý byly určeny pro Kaliňáka a Počiatka. Prokuratura obvinění zrušila a minulý týden byl Špirko zproštěn i možného disciplinárního provinění.

Poslanec Igor Matovič řekl, že v případě, o němž se zmiňoval prokurátor Špirko, se propralo 200 miliónů eur (asi pět miliard korun).

Kaliňák odmítl obvinění prokurátora Špirka jako absurdní a označil ho za hon na čarodějnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám