Hlavní obsah

Slovenský opoziční poslanec se vzdal mandátu, nemocnici zatajil svou chorobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Tomas Hellebrandt se vzdal mandátu, protože při hospitalizaci v žilinské nemocnici před lékaři zatajil svou nemoc. O jakou konkrétní chorobu jde, nebylo zveřejněno. Nemocnice na něj podala trestní oznámení.

Foto: Facebook Tomáše Hellebrandta, Bez zdroje

Tomáš Hellebrandt

Článek

„Kvůli této chybě jsem se rozhodl vyvodit politickou zodpovědnost a vzdal jsem se mandátu,“ informoval Hellebrandt na sociální síti. Ve čtvrtek už nastoupil do poslaneckých lavic jeho náhradník Richard Dubovický.

Hellebrandt žil 25 let v zahraničí a podle vlastních slov nechtěl, aby se osobní informace dostala na veřejnost a stala se prostředkem politického boje.

„Se svým onemocněním žiji už přes 15 let. Zodpovědně beru léky a pravidelně chodím v zahraničí na kontroly a léčbu. Díky tomu nejsem infekční a nepředstavuji žádné ohrožení pro lékařský personál ani jiné lidi, s nimiž jsem ve styku,“ zdůraznil Hellebrandt na sociální síti.

Exposlanec podle vlastních slov netušil, že i když nepředstavuje ohrožení pro veřejné zdraví, musí svou diagnózu aktivně hlásit. „Neznalost práva neomlouvá a je mou chybou, že jsem se neobeznámil se slovenskými pravidly předtím, než jsem se sem vrátil. Své chyby jsem si vědom, a proto jsem odstoupil,“ dodal. Bývalý poslanec zdůraznil, že nespáchal trestný čin, protože nikoho neohrozil.

O trestním oznámení informoval Fico

Žilinská nemocnice však na Hellebrandta podala trestní oznámení. Bývalý poslanec se personálu nemocnice omluvil. „Vážím si jejich lidské i profesionální péče, jsem jim vděčen a je mi velmi líto, pokud se třeba jen na vteřinu cítili ohroženi,“ uvedl exposlanec.

O trestním oznámení na Hellebrandta informoval na sociální síti premiér Robert Fico (Směr). Bývalý poslanec považuje za zarážející, že o trestním oznámení věděl premiér, ale on sám nikoliv.

„Je zřejmé, že mého pochybení bude Robert Fico zneužívat k boji proti demokratické opozici a na odpoutání pozornosti od svých vlastních přešlapů a od velké skupiny trestně stíhaných politiků z řad koalice, kteří se nadále drží svých židlí,“ uvedl Hellebrandt.

Podle předsedy PS Michala Šimečky vyvolává Ficovo zveřejnění informace o trestním oznámení podezření ze zneužití pravomocí veřejného činitele.

Fico obešel parlament a zvýšil plat sobě i ministrům až o 120 tisíc

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám