Hlavní obsah

Slovenský ministr financí nabídl kvůli schůzce s J&T odchod z vlády

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr financí Ján Počiatek v pátek oznámil, že je připravený nabídnout premiérovi Robertu Ficovi svou demisi. Učinil tak v souvislosti se skandálem spojeným z únikem informací o změně centrální parity slovenské koruny, na němž se údajně obohatily některé velké finanční skupiny o stovky miliónů korun.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovanský ministr financí Ján Počiatek

Článek

Počiatek každopádně odmítl, že by k úniku informací došlo na jeho květnové schůzce se šéfem finanční skupiny J Ivanem Jakabovičem v Monaku. "Případ poškozuje vládu a stranu Smer - sociální demokracie. I když jsem se ničeho nezákonného nedopustil, rozhodl jsem se po návratu premiéra ze zahraničí dát k dispozici svou funkci ve vládě," uvedl Počiatek ve svém prohlášení.

Po propuknutí skandálu premiér Fico ministra financí ostře kritizoval a "udělil mu žlutou kartu". Okamžitému odvolání se Počiatek vyhnul díky dosavadní práci především v souvislosti s přijetím eura, kterou Fico hodnotí pozitivně. "Pokud selže ještě jednou, končí. Zlomím mu vaz. Nechápu, jak mohl inteligentní člověk udělat takovou hloupost," prohlásil Fico.

Ředitel letiště skončil

Skandál kolem údajného úniku informací při stanovení nové centrální parity slovenské koruny má první oběť. V pátek byl odvolaný ředitel bratislavského letiště Karol Biermann.

Počiatek i Biermann byli několik dní před určením nové centrální parity slovenské koruny hosty na jachtě finanční skupiny J, která v průběhu závodů F1 kotvila v Monaku. Oba se setkali se šéfem J Ivanem Jakabovičem.

Premiér po propuknutí skandálu požádal o odvolání ředitele letiště s tím, že s jeho prací už dávno nebyl spokojen. Finanční skupina J měla v minulosti zájem o privatizaci bratislavského letiště.

Bývalý ministr financí Ivan Mikloš tvrdí, že J a další finanční skupina Istrokapital se na změně kurzu slovenské koruny mohly obohatit díky důvěrným informacím z kruhů blízkých vládě. Obě společnosti výtky odmítly. Transakce na devizovém trhu vyšetřuje Národní banka Slovenska.

Topolánek to věděl

Slovenský tisk upozorňuje také na slova českého premiéra Mirka Topolánka, který v jednom z rozhovorů přiznal, že Fico se mu pochválil novým kurzem slovenské koruny k euru týden před tím, než přišla oficiální zpráva o změně centrální parity.

"Premiérovi Ficovi se podařilo nadstandardně vyjednat paritu slovenské koruny k euru. Pochlubil se mi s tím ještě v čase, kdy to nebylo veřejné," uvedl Topolánek. Později Topolánek tato slova opravil a tvrdil, že Fico se mu zmínil pouze o cíli, jehož chce dosáhnout.

Deník Pravda v souvislosti s případem konstatuje, že Fico si je zřejmě jistý, jak dopadne vyšetřování centrální banky k úniku informací. "Při obhajobě Počiatka si byl jist, že centrální banka nic nezjistí. Což je také vysoce pravděpodobné. Počiatek by se musel zbláznit a přiznat se," píše Pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám